Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Παρατηρούν τα ληστρικά ενοίκια

Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις βρίσκονται οι νέοι φοιτητές και οι γονείς που αυτές τις μέρες σπεύδουν σε αναζήτηση κατοικίας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Δυσάρεστες όσον αφορά τόσο στην κατάσταση στην οποία νοικιάζονται πολλά από τα προσφερόμενα διαμερίσματα όσο και στο ύψος των μισθωμάτων. Η απελευθέρωση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια έχει λύσει τα χέρια μεγάλης μερίδας των ιδιοκτητών που επιδιώκουν να θησαυρίσουν εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη για στέγη, κυρίως σε περιοχές με μεγάλη ζήτηση όπως είναι οι φοιτητικές και σε περιόδους σαν κι αυτή.

Με «μπούσουλα» πάντα τους νόμους της «ελεύθερης αγοράς» που διέπουν και την ενοικίαση κατοικιών, το υπουργείο Ανάπτυξης εξαντλεί την πολιτική του γύρω από την «προστασία» των ενοικιαστών σε μια σειρά από επισημάνσεις. Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, καλό είναι να έχει υπόψη ορισμένα από αυτά στη διαδικασία της αναζήτησης κατοικίας. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

  • Στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει τα συμβαλλόμενα μέρη.
  • Η μίσθωση κατοικίας ισχύει για τουλάχιστον τρία χρόνια κι αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  • Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό 75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής της Τράπεζας της Ελλάδας για τους αμέσως δώδεκα προηγούμενους μήνες.
  • Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.
  • Απαγορεύεται η καταβολή εγγύησης να είναι μεγαλύτερη από δύο μισθώματα.
  • Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις απαραίτητες δαπάνες που αυτός έκανε στο μίσθιο.
  • Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.
  • Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει αυτός ο χρόνος χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο, ενώ θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
  • Η μίσθωση αόριστης διάρκειας μετά την παρέλευση της τριετίας λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  • Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει την υποχρέωση να αποδώσει το μίσθιο στην κατάσταση που το παρέλαβε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ