Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ»
«Κλίμα» για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Στα ύψη πέταξαν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. «Ψάχνονται» για το κόστος της Ολυμπιάδας. Διετής λιτότητα με τις εντολές της ΕΕ

Αλλοθι και πρόσχημα για νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι τα νέα αναθεωρημένα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας (για το έτος 2003) που παραδόθηκαν από την κυβέρνηση στην ΕΕ. Η λυπητερή ετοιμάζεται πυρετωδώς, καθώς τις επόμενες μέρες (6 και 7 του Σεπτέμβρη) επισκέπτονται την Αθήνα οι ελεγκτές της Γιουροστάτ, προκειμένου να ζητήσουν περαιτέρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Τα αναθεωρημένα δημοσιονομικά στοιχεία (για το 2003) θα ανακοινωθούν επίσημα από τη Γιουροστάτ γύρω στις 15 του Σεπτέμβρη. Τη σκυτάλη θα παραλάβει στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία με τη «φθινοπωρινή έκθεση» θα δώσει τις κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Οι μεγαλορεντιέρηδες του διεθνούς χρηματεμπορίου ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν την κατάσταση και να φορτώσουν με πρόσθετα πανωτόκια τα μελλοντικά δάνεια του ελληνικού δημοσίου.

Για τα λαϊκά στρώματα της χώρας ετοιμάζονται τα χειρότερα. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, προκειμένου να στρώσουν ακόμα καλύτερα το χαλί στη σχεδιαζόμενη αντιλαϊκή επίθεση, επιδίδονται σε διάφορα σενάρια (με τη μορφή «προβλέψεων») για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2004. Στο πλαίσιο αυτό «δεν κρύβουν λόγια», αναφέροντας πως τα φετινά ελλείμματα θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ (το όριο που βάζει η ΕΕ είναι στο 3%), ενώ σύμφωνα με άλλες εκδοχές θα ξεπεράσουν αισθητά το 5%. Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν το δημόσιο χρέος σε νέα αστρονομικά ύψη και το υπολογίζουν πάνω από το 110% του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές και «επισημάνσεις» κυβερνητικών παραγόντων που κάνουν λόγο για αυστηρή πολιτική λιτότητας (δημοσιονομικές προσαρμογές) με ορίζοντα διετίας. Στα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής έρχονται να προστεθούν το ολυμπιακό κόστος και τα πανωπροίκια για τη χρυσοπληρωμένη φιέστα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα σχετικά στοιχεία ακόμη μαγειρεύονται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και ετοιμάζονται για ξεφούρνισμα και για περαιτέρω αξιοποίηση στην κατεύθυνση σειράς μέτρων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η τελική σούμα της δημοσιονομικής απογραφής για το προηγούμενο έτος (2003) ανέβασε το «έλλειμμα» του προϋπολογισμού στο 4,6% από 3,2% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η διοίκηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) χαρακτηρίζει και το ποσοστό αυτό ως «προσωρινό»...

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομίας συνεχίζει ακάθεκτο να προσφεύγει για δανεισμό στους ξένους και ντόπιους τραπεζίτες. Οπως ανακοινώθηκε, στις 19 Οκτώβρη θα γίνουν νέες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και στις 14 Δεκέμβρη τριετούς ομολόγου. Τα ποσά των νέων δανείων θα ανακοινωθούν προσεχώς. Ηδη, πάντως, οι μεγαλορεντιέρηδες του διεθνούς χρηματεμπορίου, με πρόσχημα τα νέα δημοσιονομικά μεγέθη, ετοιμάζονται να φορτώσουν το ελληνικό δημόσιο και με πρόσθετα πανωτόκια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ