Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ
Αναδρομικά χαράτσια στους ΕΒΕ

Κατώτατοι κεφαλικοί φόροι στα 300 και 500 ευρώ. Αυθαιρεσία και με τους συντελεστές «λογιστικών διαφορών»

Οι ΕΒΕ της χώρας καλούνται από την κυβέρνηση να πληρώσουν πρώτοι για τα σπασμένα που άφησε πίσω της η εφαρμοζόμενη πολιτική σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενεργοποίησε από χτες τον εκβιαστικό μηχανισμό, προκειμένου να εισπράξει τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια για το κλείσιμο των λεγόμενων ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων για τα έτη από το 1999 μέχρι και το 2002, σε μια ρύθμιση που κινείται στην εκβιαστική λογική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να εισπράξει φόρους που φτάνουν στο αστρονομικό ύψος του 1,6 δισεκ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2004! Από αυτό και μόνον προκύπτει ανάγλυφα το μέγεθος της μονόπλευρης φορομπηχτικής πολιτικής.

Στα χαρτιά, η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι «προαιρετική», στην πραγματικότητα όμως οι μικροεπαγγελματίες που δεν προσέλθουν «οικειοθελώς» εκβιάζονται με τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια. Σύμφωνα και με τη σχετική εγκύκλιο, επιβάλλονται κατώτατοι κεφαλικοί φόροι που για τους ΕΒΕ (βιβλία Β΄κατηγορίας) διαμορφώνονται στα 300 ευρώ ή στα 500 ευρώ για κάθε χρόνο «περαίωσης». Από κει και πέρα υπάρχουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες και «αντικειμενικά κριτήρια», έτσι ώστε σε πάρα πολλές περιπτώσεις να ανεβάσουν το φόρο σε ακόμη ψηλότερα επίπεδα. Χαρακτηριστικό των μεθοδεύσεών τους είναι και το εύρημα των «λογιστικών διαφορών», προκειμένου με εντελώς απαράδεκτο και αυθαίρετο τρόπο να αυξήσουν τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα κατά 2%.

Ο τρόπος που υπολογίζεται το χαράτσι έχει περισσότερο «θεωρητική αξία». Αυτή τη φορά οι υπολογισμοί και τα ποσά που προκύπτουν θα αναγράφονται πάνω στα «ραβασάκια» που θα στείλει η Εφορία. Οι επαγγελματίες καλούνται να τα αποδεχτούν ρητά και ανεπιφύλακτα και στη συνέχεια να περάσουν από το ταμείο. Ηδη, τα εκκαθαριστικά σημειώματα ετοιμάζονται και οι αποστολές θα ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβρη. Οσοι υπαχθούν στη ρύθμιση καλούνται να καταβάλουν άμεσα το 10% από το χαράτσι για φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και πρόστιμα.

Από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα (βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας) προσαυξάνονται με τον αυθαίρετο «συντελεστή λογιστικών διαφορών» 2%. Το ποσό της λογιστικής διαφοράς αυξομειώνεται ανάλογα με το εάν τα δηλωθέντα καθαρά κέρδη είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα από τα κέρδη που υπολογίζονται εξωλογιστικά με τα «αντικειμενικά κριτήρια» (μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους που ισχύει για κάθε επάγγελμα). Στην τελική σούμα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%.

Ακόμη και στην περίπτωση που με τον παραπάνω τρόπο δεν προκύπτει κανένα επιπλέον χαράτσι, υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα με τα κατώτατα ποσά που διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για τα βιβλία Α΄ κατηγορίας του ΚΒΣ στα 200 ευρώ.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες με βιβλία Β΄ κατηγορίας στα 300 ευρώ.
  • Για όλους τους άλλους επιτηδευματίες με βιβλία Β΄ κατηγορίας στα 500 ευρώ.
  • Με περίσσιο θράσος διευκρινίζουν πως τα ελάχιστα ποσά ισχύουν ακόμη και για επιχειρήσεις που έχουν βάλει οριστικά λουκέτο.
  • Το ενδεχόμενο να υπάρχει ζημιά σε μια ή περισσότερες χρήσεις δε συμψηφίζεται ούτε μεταφέρεται σε επόμενες χρήσεις. Και στην περίπτωση ζημιάς ισχύει το κατώτατο ποσό.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδοχή πράξεων επιβολής προστίμων ακόμη και εάν εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο στόχαστρο οι «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών (2014-10-24 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν νέο «τσουνάμι» αμέσως μετά τις εκλογές (2012-03-27 00:00:00.0)
Τσεκούρι για τους μικρούς - πλυντήριο για το κεφάλαιο (2010-09-22 00:00:00.0)
Επιλεκτικές αλλαγές... (2004-07-16 00:00:00.0)
Το χαράτσι της νέας φορολογικής ρύθμισης (2002-03-17 00:00:00.0)
Φορολογικό καύσωνα προετοιμάζουν για το 1999 (1998-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ