Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φορολογικό καύσωνα προετοιμάζουν για το 1999

Την τακτική των διαρροών άρχισε το υπουργείο Οικονομικών με επίκεντρο τη φορολογική πολιτική του επόμενου έτους. Πανσπερμία προτάσεων με κοινό παρονομαστή τον αντιλαϊκό τους χαρακτήρα

Εν μέσω του θέρους και ενώ οι φλόγες έχουν ζώσει την Ελλάδα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άρχισε τη διαρροή διαφόρων, ιδιαίτερα "καυτών" φορολογικών σεναρίων και μέτρων, αρκετά από τα οποία θα συμπεριλάβει στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1999. Πρόκειται βέβαια για σενάρια με κοινό παρονομαστή τον αντιλαϊκό τους προσανατολισμό, την αφαίμαξη των εργαζομένων, αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων (αγροτών, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ.), οι οποίοι θα πρέπει και πάλι να αποτελέσουν τους βασικούς αιμοδότες του περιβόητου "προγράμματος σύγκλισης".

Στα πλαίσια αυτά, "διέρρευσαν" χτες σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, μέτρα φορολογικής πολιτικής για το 1999, τα οποία αγγίζουν όλο το πλαίσιο φορολογίας. Τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων η οποία επιβαρύνεται, την επέκταση - αντί της κατάργησης - των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων, τον προσδιορισμό του ενοικίου με "αντικειμενικό" τρόπο, ο οποίος αν εφαρμοστεί θα εκτινάξει τα ήδη υψηλά ενοίκια στον αέρα, τη νέα φορολογική επιβάρυνση των αγροτών, καθώς ερωτοτροπούν με την ιδέα της φορολογίας των επιδοτήσεων, την αύξηση των συντελεστών καθαρού κέρδους για πολλά επαγγέλματα, τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών όσων τηρούν βιβλία Β κατηγορίας (ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις) με τον τρόπο που προσδιορίζονται τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων...

Πρόκειται για πανσπερμία φορολογικών αλλαγών, οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα επιτελεία των συμβούλων του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς ενόψει της νέας φορολογικής επιδρομής που θα ανακοινωθεί με τον Προϋπολογισμό του 1999. Πολλές διαρροές βέβαια έχουν και το στοιχείο της σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, τακτική την οποία ακολουθεί κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών. Οπως προβλέπονται και ορισμένες "ελαφρύνσεις", όπως η κατάργηση της υποχρέωσης των μισθωτών και των συνταξιούχων που έχουν εισόδημα από μία μόνο πηγή και αν δεν ξεπερνούν τα 2 εκατ. δρχ., να μην υποβάλουν φορολογική δήλωση. Στα πλαίσια επίσης της ξεθωριασμένης λογικής των"εχόντων και κατεχόντων" εμφανίζεται η ιδέα της μερικής επέκτασης των "αντικειμενικών κριτηρίων" και στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αναλυτικότερα, οι κυριότερες αλλαγές, σύμφωνα με τις διαρροές, είναι οι ακόλουθες:

  • Αύξηση των φορολογικών κλιμακίων Φυσικών Προσώπων από έξι σήμερα σε εννιά. Πρόκειται για παλιά ιδέα με την οποία επιχειρείται το μεγαλύτερο σφίξιμο της μέγκενης για εισοδήματα μεταξύ τριών (3) και επτά (7) εκατ. δραχμών, μέσω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.
  • Φορολόγηση των γεωργικών επιδοτήσεων, καθώς και αύξηση των συντελεστών κέρδους των γεωργικών επιχειρήσεων.
  • Επέκταση των "αντικειμενικών κριτηρίων" σε πόλεις και χωριά με πληθυσμό από 2.000 έως και 5.000 κατοίκους (σήμερα οι περιπτώσεις αυτές απαλλάσσονται). Επεκτείνονται μερικώς τα "αντικειμενικά κριτήρια" και στις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ Κατηγορίας (Ανώνυμες Εταιρίες και ΕΠΕ). Εξετάζεται επίσης η αντικατάσταση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος, με το ελάχιστο ποσό των ακαθάριστων εσόδων.
  • Θα προβλέπεται ελάχιστο ενοίκιο που θα προκύπτει με "αντικειμενικό" τρόπο, το οποίο θα είναι ίσο με το 3,5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Αν υιοθετηθεί ένα τέτοιο μέτρο θα εκτινάξει το ενοικιοστάσιο σε νέα ύψη, καθώς οι ιδιοκτήτες θα απαιτήσουν πλέον ενοίκιο μεγαλύτερο από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας.
  • Ολα δείχνουν ότι φόρο ιδιοκατοίκησης θα πληρώσουν όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι, καθώς προωθείται η ιδέαη γενικευμένη σήμερα απαλλαγή των 150 τ. μ. να αντικατασταθεί με απαλλαγές που θα λαμβάνουν ως βάση την οικογενειακή κατάσταση.
  • Εξαναγκάζουν τις επιχειρήσεις Β κατηγορίας να προσδιορίσουν τα καθαρά τους κέρδη με λογιστικό τρόπο, όπως οι μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει τον μικρό επαγγελματία και βιοτέχνη στη μόνιμη παρουσία πλέον του λογιστή, αφού η τήρηση βιβλίων Γ κατηγορίας είναι αρκετά πολύπλοκη.
  • Αυξάνεται ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους σε δεκάδες επαγγέλματα.
  • Υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ