Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταργούν τη φορολογία των "Ρέπος"

Τους στενότατους δεσμούς με το κερδοσκοπικό - τραπεζικό κεφάλαιο επαναβεβαίωσε η κυβέρνηση Σημίτη

Σε νέα πρόκληση κατά των εργαζομένων προχωρά η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία, ικανοποιώντας αίτημα των τραπεζιτών, προώθησε νομοθετική διάταξη με την οποία καταργείται η φορολογία των πράξεων επαναγοράς κρατικών τίτλων, των γνωστών Repos. Με την ίδια διάταξη θα μπορεί το ελληνικό δημόσιο να εκδίδει μετοχοποιήσιμους τίτλους. Πρόκειται για τα ομόλογα τύπου Μπαλαντίρ (από το όνομα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ζιπέ), με τα οποία επιχειρείται η πρόσδεση στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, των λαϊκών αποταμιευτών με την παράλληλη επέκταση του κρατικού τζόγου.

Η κατάργηση της φορολογίας των Repos, είναι η δεύτερη, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης Σημίτη, σε βάρος των εκατομμυρίων εργαζομένων που κάθε χρόνο δηλώνουν και νέα φορολογικά βάρη.

Είχε προηγηθεί η κατάργηση της φορολογίας των ομολόγων με χρονική διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, για τα οποία ενδιαφέρονται πρωτίστως τα κερδοσκοπικά κέντρα των "θεσμικών επενδυτών" και των τραπεζών. Σε μία περίοδο αύξησης των φορολογικών βαρών, όπου τα οικονομικά επιτελεία μηχανεύονται κάθε τρόπο να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, οι κυβερνητικοί παράγοντες ρίχνουν λίπασμα στο δέντρο της κερδοσκοπίας, για να αποδειχτεί έτσι πόσο στενά συνδέονται με το κερδοσκοπικό κεφάλαιο.

Τα εισοδήματα, που προκύπτουν από πράξεις Repos, είχαν φορολογηθεί για πρώτη φορά το 1996 με την επιβολή αυτοτελούς φορολογίας 15%. Τον επόμενο χρόνο 1997 φορολογούνται και οι κρατικοί τίτλοι του δημοσίου με συντελεστή 7,5%, ενώ από φέτος το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 10%. Υπήρξε μάλιστα το βασικό επιχείρημα των "εκσυγχρονιστών" ότι ακολουθών "δίκαιη" φορολογική πολιτική, η οποία αγγίζει και το κεφάλαιο. Και μέσα στους καυτούς μήνες του φετινού καλοκαιριού, όταν χιλιάδες κάτοικοι της χώρας μέσα από τα αποκαϊδα των πυρκαγιών θρηνούν για τις κατεστραμμένες περιουσίες, η κυβέρνηση Σημίτη αναίρεσε εν κρυπτώ ό,τι έκανε σε δύο χρόνια με την κατάργηση της φορολογίας σε Repos και ομόλογα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ