Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

Δε χρειάστηκε παρά η διαπίστωση του Κ. Σημίτη πως... φταίνε οι υπερβολές των ΜΜΕ για την εικόνα καταστροφής από τις δασικές πυρκαγιές! Αυτό ήταν! Από την επομένη τα ΜΜΕ, αφού έλαβαν το μήνυμα του πρωθυπουργού - και την "προειδοποίηση" των γνωστών... Σημιτικών στο ΕΣΡ, πρωτοστατούντος του εκπροσώπου του ΣΥΝ, Ν. Καϊμάκη - γέμισαν τα τηλεοπτικά παράθυρά τους με κυβερνητικά στελέχη που έσπευδαν να εξηγήσουν πώς οι κακοί εμπρηστές κατακαίνε τη χώρα και πώς η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη φωτιά. Ετσι, προκαλώντας τη νοημοσύνη του λαού, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως, τάχα, "είναι εδώ", πολυεύσπλαχνη και πολυέλεη, για να αποζημιώσει τους... καμένους! Μ' αυτόν τον επικοινωνιακό μονόλογο στα "ημέτερα" ΜΜΕ και με τις γνωστές εξαγγελίες, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να παρουσιαστεί αρωγός στους πληγέντες εξαγγέλλοντας μέτρα πρόνοιας και ανακούφισής τους, όπως έγινε με τους σεισμοπαθείς και πλημμυροπαθείς...

****

Η κυβέρνηση υπολογίζει στην πρώτη εντύπωση αλλά, αν ληφθούν υπόψη οι όροι και οι προϋποθέσεις που περιορίζουν σε... ψίχουλα και για μικρό μόνο μέρος των πληγέντων τις όποιες αποζημιώσεις, αποκαλύπτεται ο εμπαιγμός. Αρκεί κάποιος να ανατρέξει τι έχει γίνει με τις περιπτώσεις των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και των σεισμοπαθών π.χ. του Αιγίου, για να διαπιστώσει πως, στην πραγματικότητα, ισχύει το γνωστό "όπου φτωχός κι η μοίρα του"! Γιατί, χρόνια μετά, οι άνθρωποι, αγωνίζονται να επιβιώσουν και να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, χωρίς καμιά ουσιαστική βοήθεια - πέρα από τα πρώτα άμεσα μέτρα προσωρινής "ανακούφισης" που παίρνονται υπό την πίεση της κοινής γνώμης.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την αναλγησία και τις ευθύνες της πίσω από τα λόγια παρηγοριάς προς τους πληγέντες, ούτε, το κυριότερο, την εμμονή της στην πολιτική της πυρκαγιάς, με τα επικοινωνιακά της τρικ. Κι αυτά επιβεβαιώνονται, καθώς οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και αναρμόδιοι επιμένουν, και τώρα, ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ικανοποιητικά (!) για να μην αλλάξει, ουσιαστικά τίποτα... Οι Αλ. Παπαδόπουλος και Κ. Λαλιώτης, αντί να απολογηθούν για την πολιτική υπέρ των κάθε λογής καταπατητών, προσπαθούν να μοιράσουν ευθύνες ανάμεσα σε αρμόδιους και αναρμόδιους (του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Γεωργίας), ποιος και πώς δίνει τις άδειες για παράνομους οικισμούς και για νομιμοποιήσεις καταπατήσεων. Ακόμα και για το περιβόητο δασικό κτηματολόγιο, που έχει στοιχειώσει, ο Κ. Λαλιώτης επιχειρεί να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στους πολίτες - καταπατητές και μη - γιατί... κάνουν ενστάσεις! Κι αυτό, όταν η κυβέρνησή του και ο ίδιος, όχι μόνον δεν πήραν εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα οδηγούσαν στην επιτάχυνση υλοποίησης αυτού του, πράγματι, εθνικού έργου, αλλά με τα νομοσχέδιά τους πάνε να εξαφανίσουν το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου στις δασικές εκτάσεις! Ενώ παραδίδουν και το έργο της κτηματογράφησης στα ιδιωτικά γραφεία!

****

Αλλά, το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η κυβέρνηση της πυρκαγιάς, αποκαλύπτεται, καθώς, την ίδια στιγμή που γίνονται οι εξαγγελίες για αποκατάσταση και προστασία των δασών, η κυβέρνηση αρνείται συνειδητά να αποσύρει τα δασοκτόνα νομοσχέδια Τζουμάκα - Δρυ. Αρνείται να συγκροτήσει Ενιαίο Φορέα Δασοπροστασίας, όπως προβλέπει το ομόφωνο πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα προβλέπει και συγκεκριμένα επαρκή κονδύλια για την ενιαία διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με μέτρα δασοπροστασίας, υποδομών και τη δημιουργία αποτελεσματικού αντιπυρικού μηχανισμού, για την αναβάθμιση και, εντέλει, ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων και του περιβάλλοντος.

****

Οι παραπάνω πράξεις και συνειδητές παραλείψεις της κυβέρνησης, ακόμα και σήμερα μπροστά στα αποκαϊδια, σε συνδυασμό με τη μοναδική συνέπεια στην αντιδασική πολιτική - που καταγράφεται με την προσωπική σφραγίδα του Κ. Σημίτη από τη θητεία του στο υπουργείο Γεωργίας - αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση, ως γνήσιος υπηρέτης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την καταστροφική αντιδασική πολιτική της. Κι αυτό δεν μπορεί να το κρύψει καμιά "επικοινωνιακή" επιχείρηση εξαπάτησης των "καμένων" πολιτών και όλων των εργαζομένων. Γι' αυτό και ο λαός καλείται με την πάλη του να απαιτήσει και επιβάλει την απόσυρση των δασοκτόνων νομοσχεδίων, την άμεση αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των δασών. Η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, οι οργανώσεις της νεολαίας, όλοι οι κοινωνικοί φορείς να μετατρέψουν την οργή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα της προστασίας των δασών, όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την αναλγησία και τις ευθύνες της πίσω από τα λόγια παρηγοριάς προς τους πληγέντες, ούτε, το κυριότερο, την εμμονή της στην πολιτική της πυρκαγιάς, με τα επικοινωνιακά της τρικ. Κι αυτά επιβεβαιώνονται καθώς, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι και αναρμόδιοι επιμένουν, και τώρα, ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε ικανοποιητικά (!) για να μην αλλάξει, ουσιαστικά τίποτα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ