Τρίτη 11 Αυγούστου 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Μεγάλα τα προβλήματα για το ρωσικό λαό

Συναντήσεις με το σωματείο οικοδόμων του Λένινγκραντ, τον Ολεγκ Σένιν, πρόεδρο του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ και τον Σεργκέι Μπαμπούριν, πρόεδρο της επιτροπής αντι - ΝΑΤΟ της Κάτω Ρωσικής Βουλής

Με σημαντικές συναντήσεις συνεχίζεται η επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Ρωσία.

Την περασμένη Παρασκευή, 7/8, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση του σωματείου των Οικοδόμων του Λένινγκραντ και συζήτησε μαζί τους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της οικοδομής, αλλά και ευρύτερα στις δύο χώρες. Οπως είπε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ο Ε. Λουτσίν πρόεδρος του σωματείου, αν το 1989 επί ΕΣΣΔ, ζούσαν στην πόλη 300.000 οικοδόμοι που παρέδιδαν, το χρόνο, τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα σε διαμερίσματα, σήμερα στην πόλη υπάρχουν περί τους 40.000 οικοδόμοι που χτίζουν μόλις 850.000 τετραγωνικά μέτρα. Στην πλειοψηφία τους είναι χτίσματα, όχι για τον λαό, αλλά για μεγαλοϊδιοκτήτες. Σημείωσε, επίσης, πως για τους εργαζόμενους έχουν χαθεί μια σειρά κατακτήσεις που είχαν επί σοσιαλισμού όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΣΣΔ, όπως: Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνική ασφάλιση και δωρεάν παιδεία. Το σωματείο έχασε τους 65 τόπους ξεκούρασης για τους οικοδόμους της πόλης, όπως και τις 18 παιδικές κατασκηνώσεις που είχε για τα παιδιά των οικογενειών των οικοδόμων.

Σήμερα τόσο το κράτος όσο και οι επιχειρηματίες στο χώρο των οικοδομών προσπαθούν να χτυπήσουν και να εξαφανίσουν το σωματείο, να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις. Γι' αυτό και το σωματείο της πόλης τάσσεται υπέρ της αλλαγής της οικονομικο-κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, παίζει ενεργό ρόλο στη Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων της πόλης που, πρόσφατα, διοργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις στην πόλη του Λένινγκραντ, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του Γιέλτσιν. Επίσης, το σωματείο των οικοδόμων του Λένινγκραντ, συμμετέχει στην Τοπική Λαϊκοπατριωτική Ενωση και πρόσφατα χαιρέτισε τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου των κομμουνιστών του Λένινγκραντ, για τις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λένινγκραντ η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε επίσης, με τον Α. Παλτσόκιν αντινομάρχη της πόλης, καθώς και τον Β. Νοβοσέλοφ, αντιπρόεδρο της νομοθετικής συνέλευσης του Λένινγκραντ. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε, επίσης, συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς και συνέντευξη στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό ΤV - 11. Τέλος, πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ από το Λένινγκραντ, ολοκληρώθηκαν οι επαφές και οι συνομιλίες με το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Ρωσίας (ΚΕΚΡ), όπου επικυρώθηκε και η σύμπτωση απόψεων γύρω από τα ζητήματα του συντονισμού και συνεργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων, με βάση και τα βήματα που έγιναν στη συνάντηση της Αθήνας, το Μάη του 1998.

Υπερώριμη η ανάγκη ανασύστασης της ΕΣΣΔ

Την Κυριακή, 9/8, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε στη Μόσχα με αντιπροσωπεία της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ με επικεφαλής τον Ολεγκ Σένιν,πρόεδρο του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων- ΚΚΣΕ, ο οποίος την ενημέρωσε για την κατάσταση του κομμουνιστικού κινήματος στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ, στην οποία είναι ενταγμένα τα 18 ΚΚ που δρουν στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το 31ο Συνέδριό της στα τέλη του Οκτώβρη, με στόχο να ισχυροποιηθεί η πορεία συντονισμού και συνεργασίας των κομμουνιστικών κομμάτων στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ. Ο Ολεγκ Σένιν ενημέρωσε, επίσης, την Αλ. Παπαρήγα για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία, την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού και τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στους κομμουνιστές τη Ρωσίας, ιδιαίτερα μπροστά στη μεγάλη γενική πολιτική απεργία, που ετοιμάζεται για τις αρχές του Οκτώβρη. Η Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ θεωρεί υπερώριμη την ανάγκη ανασύστασης της Σοβιετικής Ενωσης, μέσω ριζικών αλλαγών που θα γίνουν, πρώτα και κύρια, στη Ρωσία. Και ο μοχλός κινητοποίησης των εργαζομένων σε αυτά θα είναι τα Σοβιέτ.

Με τη σειρά της η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε τον Ολεγκ Σένιν για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, τα βήματα της παραπέρα πορείας για το συντονισμό και την ενότητα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος.

Διάλυση και χάος απειλούν τη Ρωσία

Τη Δευτέρα, 10/8, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με επικεφαλής τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ, στα γραφεία του Κόμματος στην κρατική Δούμα. Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για την κατάσταση που υπάρχει στη Ρωσία, την οποία, όπως τόνισε, την απειλεί η διάλυση και το χάος, αν συνεχιστεί αυτή η κοινωνικοοικονομική πολιτική. Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημείωσε πως το ΚΚΡΟ βλέπει τη διέξοδο απ' τη σημερινή κατάσταση, μέσω της συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνασπισμού λαϊκής εμπιστοσύνης, η οποία και θ' αλλάξει την πολιτική που ακολουθείται σήμερα.

Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΡΟ έχει συγκροτήσει την Ενωση των Λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, στην οποία έχουν συσπειρωθεί και άλλες ευρύτερες Αριστερές, Πατριωτικές και Κεντρώες δυνάμεις. Στόχος της Λαϊκής - Πατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας είναι να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στα κοινοβούλια και να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα, να απομακρυνθεί ο Γιέλτσιν από το προεδρικό αξίωμα και να εμφανιστεί μια κυβέρνηση λαϊκής εμπιστοσύνης, η οποία με τη μαζική λαϊκή υποστήριξη θ' αλλάξει την πορεία της χώρας. Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΡΟ θα συμμετέχει και θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις του για τη γενική πολιτική απεργία του Οκτώβρη.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ χαιρέτισε, επίσης, τις διεθνείς πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ για το συντονισμό και τη συνεργασία των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και σημείωσε τη στενή συνεργασία που έχουν τα δύο κόμματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολούθησε ξεχωριστή συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Αντρέι Φιλίποφ υπεύθυνο διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΡΟ, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά οι διεθνείς πρωτοβουλίες και δραστηριότητες των δύο κομμάτων και επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για την παραπέρα ενίσχυση της προσπάθειας συντονισμού των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, με βάση και τις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν στη συνάντηση της Αθήνας.

Συντονισμός των αντ-ιΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Τη Δευτέρα, 10/8 η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Σεργκέι Μπαμπούριν αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρόεδρο της επιτροπής αντι-ΝΑΤΟ της Κάτω Ρωσικής Βουλής. Οπως ενημέρωσε ο Σ. Μπαμπούριν, στη διακομματική επιτροπή αντι-ΝΑΤΟ συμμετέχουν 300 από τους 450 βουλευτές της Κρατικής Δούμας που τάσσονται ενάντια σε ένα νέο χωρισμό της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της αντι-ΝΑΤΟ επιτροπής κατηγόρησε τη Ρωσική Κυβέρνηση και τον Γιέλτσιν πως μόνο στα λόγια είναι ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ, αφού, πρακτικά, και ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του Παρισιού, την έχει αποδεχτεί. Ο Σ. Μπαμπούριν ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για τις πρωτοβουλίες της αντι-ΝΑΤΟ επιτροπής της Κρατικής Δούμας κατά της επέκτασης και υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ.

Από τη μεριά της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Νέας Δομής και Στρατηγικής του ΝΑΤΟ, τις επεμβάσεις του στα εσωτερικά των χωρών της περιοχής μας, καθώς και για τον αγώνα του ΚΚΕ και άλλων φιλειρηνικών δυνάμεων της χώρας μας, ενάντια στην επέκτασή του και ενάντια στη συγκρότηση δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης. Στη συνάντηση σημειώθηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη συντονισμού των δραστηριοτήτων του αντι-ΝΑΤΟικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη και τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ