Πέμπτη 27 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Το ιδιωτικό κέρδος καταστρέφει το περιβάλλον

«Καμία έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί η αποκάλυψη των σχεδίων των οικοπεδοφάγων στον Υμηττό» δήλωσε στο «Ρ» ο Α. Γκυζιώτης πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού, με αφορμή την προχτεσινή δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Η. Κολιούσης για την υπόθεση καταπάτησης 42,05 στρεμμάτων δασικής έκτασης από ιδιώτες στην Αγία Παρασκευή.

Τη συγκεκριμένη υπόθεση είχε φέρει στο φως δημοσίευμα του «Ρ» το Γενάρη του 1999, και αφορούσε την αγορά της έκτασης από το Δημήτριο Ι. Μαμαλάκη ο οποίος τον Οκτώβρη του 1998 παρουσιάστηκε στη ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής και κατέθεσε δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου για να αγοράσει ένα αγροτεμάχιο έκτασης 42,05 στρ. μεταξύ των περιοχών Αγ. Ιωάννη Κυνηγού και Αγ. Γιάννη Θεολόγου. Ως ιδιοκτήτες αυτής εμφανίστηκαν οι Κωνσταντίνος Μπουζιόπουλος και Πηνελόπη Α. Πολίτου, παρόλο που είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως «Δημόσια δασική έκταση παραχωρηθείσα στο Ιδρυμα Δασικών Ερευνών».

Ο Α. Γκυζιώτης υπογραμμίζει ότι «είναι γνωστό πως παρόμοιες κομπίνες έχουν στηθεί σε όλο το μήκος του Υμηττού, όπως και στην Πεντέλη και την Πάρνηθα. Πρέπει να προκαλεί έκπληξη όμως ότι το 2000, μέσα στην Αττική, ενώ αλώνονται ολόκληρες περιοχές, το κράτος απλώς παρακολουθεί χωρίς να διαθέτει κτηματολόγιο και νομοθεσία. Οσα αποκαλύπτονται είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης φορέων, επιτροπών και πολιτών.

Για παράδειγμα τη συγκεκριμένη υπόθεση καταπάτησης των 42 περίπου στρεμμάτων δημοσιοποίησε η Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση του Υμηττού και μάλιστα μέλη της κατέθεσαν στον εισαγγελέα κ. Κολιούση.

Στη συνέχεια ο Α. Γκυζιώτης αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον Υμηττό κατέδειξε ως κύριο υπεύθυνο της καταστροφής και καταπάτησής του την πολιτεία, τονίζοντας: «Εκτός όμως από τους παράνομους υπάρχουν και οι "νόμιμοι" καταπατητές. Ηδη στην Αγία Παρασκευή μόνο, στο πιο δασωμένο κομμάτι του Υμηττού, η περιφερειακή λεωφόρος διέρχεται επιφανειακά καταστρέφοντας το δάσος και προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημιές στον περίγυρο του βυζαντινού μοναστηριού Αγ. Ιωάννης, ενώ ο "Δημόκριτος" επεκτείνεται εμπορικά σε δεκάδες στρέμματα μέσα στο δάσος. Με λίγα λόγια τα καλύτερα στρέμματα του βουνού όπου θα δημιουργηθούν κόμβοι σύνδεσης με την περιφερειακή θα παραδοθούν για εμπορική εκμετάλλευση. Αυτή δυστυχώς είναι η κατάσταση στον Υμηττό που προφανώς ανοίγει την όρεξη στον κάθε οικοπεδοφάγο. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τα κινήματα των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχώς μαζικοποιούνται και διεκδικούν. Απέναντί τους, γίνεται όλο και πιο καθαρό πως έχουν μια πολιτική χωρίς περιβαλλοντική ευαισθησία. Μια πολιτική που στο όνομα του κέρδους και του σκοπού προξενεί ανεπανόρθωτες, μη αντιστρέψιμες καταστροφές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ