Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιδότηση της ασυδοσίας

Και «κίνητρα σε επιχειρήσεις για να μη μεταναστεύσουν», αποφάσισε να δώσει η γαλλική κυβέρνηση. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας, η κυβέρνηση Ραφαρέν, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να θεσπίσει φορολογικά και άλλα κίνητρα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα διατηρήσουν θέσεις εργασίας στη Γαλλία! Του λόγου το αληθές, βεβαιώνεται από δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού, ο οποίος γνωστοποίησε χτες την πρόθεσή του να δαπανήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις που δε θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό! «Θα δαπανήσουμε ένα δισ. ευρώ, αρχίζοντας από τον προϋπολογισμό του 2005», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός και αποκάλυψε πως τα κίνητρα που θα δοθούν στο γαλλικό κεφάλαιο θα περιλαμβάνουν μείωση της φορολόγησης, κάλυψη μέρους του κόστους της κοινωνικής ασφάλισης κλπ.

Ο νέος μποναμάς, που ετοιμάζεται να δώσει η γαλλική κυβέρνηση, έρχεται μετά το μεγάλο θόρυβο, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού επιχειρήσεων στη Γαλλία που αξιώνουν διεύρυνση των προνομίων και της ασυδοσίας τους, με απειλές ότι θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό, σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους στην Ασία, στην Ανατολική Ευρώπη ή στη Βόρειο Αφρική. Την τακτική των μεγάλων επιχειρήσεων που - με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους κλείνουν και μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε άλλες χώρες με φτηνό εργατικό δυναμικό κλπ. - τη βιώσαμε πρόσφατα και στην Ελλάδα (Σίσερ Παλλάς κλπ.), οι οποίες είχαν πριμοδοτηθεί με γενναία φορολογικά και άλλα προνόμια κατά την ίδρυσή τους στην Ελλάδα. Θεωρώντας τις κυβερνήσεις υπηρέτες τους, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, εκβιάζουν τώρα - απλά με την απειλή ότι θα κλείσουν τα εργοστάσια και θα μεταφέρουν την παραγωγική δραστηριότητα στο εξωτερικό - ακόμη μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές, κρατικές επιδοτήσεις και άλλα προνόμια από τον κρατικό κορβανά.

Για παράδειγμα, προ μηνών, η γαλλική θυγατρική της γερμανικής εταιρίας ανταλλακτικών αυτοκινήτων Robert Bosch, κατάφερε - υπό την απειλή της μεταφοράς της στην Τσεχία - να «πείσει» τους εργαζομένους να δουλεύουν περισσότερες ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή, καταργώντας στην πράξη το θεσμοθετημένο στη Γαλλία 35ωρο. Παρόμοιους εκβιασμούς, έζησαν και οι έλληνες Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε διάφορες ελληνικές επιχειρήσεις, όπως του Λαναρά στη Θράκη.

Εννοείται, πως με την τακτική αυτή οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ελλάδας και της ΕΕ - που μπουκώνουν με όλο και περισσότερο κρατικό χρήμα το μεγάλο κεφάλαιο - όχι μόνο αναπαράγουν αλλά και ενισχύουν την ασυδοσία του.


Λ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ