Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ - FIR
Πορεία ανασυγκρότησης και αγωνιστικής ανάτασης

Συνεδρίασε στην Αθήνα το Σάββατο η Οργανωτική Επιτροπή του 13ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας που γίνεται στο Βερολίνο 13-15 Νοέμβρη 2004

«Η FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών) παραμένει ζωντανή. Μπορεί να ανασυγκροτηθεί, να συνεχίσει δυναμικά με βάση την ιστορία της στις σύγχρονες συνθήκες για την αντιμετώπιση παλιών και νέων προβλημάτων και των δεινών που σωρεύει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα». Αυτό ήταν το μήνυμα και η θέληση που εκφράστηκε το Σάββατο το πρωί στη συνεδρίαση της «Προσωρινής Οργανωτικής Επιτροπής» για την προετοιμασία του 13ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας που πραγματοποιείται στο Βερολίνο στις 13-15 Νοέμβρη 2004. Η συνεδρίαση της Επιτροπής έγινε στην Αθήνα (αίθουσα Λογιστών) με την παρουσία πολλών αντιστασιακών των Ελληνικών Αντιστασιακών Οργανώσεων - μελών της FIR (ανάμεσά τους ήταν και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης και η Χρ. Γκόγκογλου από την ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ).

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής από τις ξένες αντιστασιακές οργανώσεις καλωσόρισε «στην Αδούλωτη Αθήνα της μεγάλης μας ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στα χρόνια της γερμανοϊταλικής και βουλγαρικής φασιστικής κατοχής 1940-44», εκ μέρους των Ελλήνων Αντιστασιακών ο Χρήστος Τσιντζιλώνης μέλος της Επιτροπής επισημαίνοντας χαρακτηριστικές στιγμές της μεγαλειώδους Εθνικής μας Αντίστασης, των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Εθνικής Αλληλεγγύης, ΕΛΑΝ, όπου πρωτοστάτησαν το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές.

Χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου ο οποίος υπογραμμίζοντας το ρόλο που έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα η FIR, εξέφρασε τη χαρά των αντιστασιακών για την αναδιοργάνωση της Ομοσπονδίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Εμείς οι Ελληνες Αντιστασιακοί θα στεκόμαστε στο πλευρό της Ομοσπονδίας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ που οδηγούν στους πολέμους».

Ο Β. Μπρακατσούλας από την ΠΟΑΕΑ αναφέρθηκε στη μοναδικότητα της ελληνικής περίπτωσης καθώς ήταν πρώτη στην Αντίσταση και στα θύματα και δεν πήγε κανένας στο Ανατολικό Μέτωπο αφού καταστράφηκαν οι καταστάσεις της επιστράτευσης. Ο Γιώργος Ζαμάνας στάθηκε και στο ζήτημα των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Παίρνοντας το λόγο ο ΓΓ της FIR, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γερμανός Ούλριχτ Σνάιντερ, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση, όχι μόνον της FIR, αλλά και των γερμανικών αντιστασιακών οργανώσεων στη διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών από την Ελλάδα. Στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΑ στις χώρες τους αναφέρθηκαν τα μέλη της Επιτροπής από τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και από τη Ρωσία χαιρετίζοντας στη συνεδρίαση.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής μαζί με τους αντιστασιακούς που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, το μεσημέρι πήγαν και κατέθεσαν στεφάνια στην πλάκα με τα ονόματα των φοιτητών του Πολυτεχνείου που σκοτώθηκαν στην Κατοχή. Το απόγευμα κατέθεσαν στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, ενώ το βράδυ επισκέφτηκαν το χώρο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ