Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέες περικοπές στα οικονομικά των δήμων

Το μαύρο άσπρο επιχειρεί να κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, σε σχέση με τα δήθεν «ευεργετήματα» του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος των δήμων «Θησέας», το οποίο θεσμοθετείται με σχετικό νομοσχέδιο.

Με διαδοχικές συνεντεύξεις του, χτες και προχτές, ο υπουργός υποστήριξε ότι το εν λόγω πρόγραμμα «δημιουργεί τις προϋποθέσεις να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον υπεξαίρεση των χρημάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το δημόσιο». Δηλαδή, όχι μόνο μειώνει την επιχορήγηση προς τους δήμους η κυβέρνηση - αφού στο «Θησέα» η οικονομική συμμετοχή του κράτους είναι μόλις 35%, από 50% που ήταν στο προγενέστερο αντίστοιχο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης - αλλά, ακόμα παραπέρα, υπαναχωρεί από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για απόδοση των περίπου 9 δισ. ευρώ που έχουν παρακρατήσει οι κυβερνήσεις από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. Είναι προφανές ότι υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς η πολιτική που εξέφραζε και το ΠΑΣΟΚ για την ΤΑ, αυτή της μείωσης της επιχορήγησης προς την ΤΑ και της δημιουργίας των προϋποθέσεων εξεύρεσης πόρων μέσα από τη σύμπραξη με το ιδιωτικό κεφάλαιο, κάτι που αποτελεί και κριτήριο για να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί ένα έργο από το «Θησέα».

Την πρόθεσή της να συγκροτηθεί μέτωπο δυναμικών ταξικών αγώνων στο συνδικαλιστικό κλάδο των εργαζομένων στην ΤΑ, ώστε να ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης τομέων και αρμοδιοτήτων της, υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ΟΤΑ. Με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο - όπως τονίζεται - θίγει διπλά τους εργαζόμενους: «Μια γιατί ιδιωτικοποιούνται βασικοί τομείς της ΤΑ και ο εργαζόμενος θα πληρώνει 2 και 3 φορές υπηρεσίες για τις οποίες έπρεπε το κράτος και η ΤΑ να τους παρέχουν, και μια ως εργαζόμενοι στους δήμους γιατί ιδιωτικοποιούνται, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργασιακές σχέσεις καταστρατηγούνται».

«Θα προσαρμοστούμε»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να «προσαρμοστεί απόλυτα» στο δεδικασμένο του ΣτΕ αναφορικά με τους επιτυχόντες - επιλαχόντες στο διαγωνισμό του 1998 του ΑΣΕΠ, εξέφρασε χτες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Πρ. Παυλόπουλος. Θυμίζουμε ότι το ΣτΕ έκρινε πρόσφατα με απόφασή του αντισυνταγματικές τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίες απέκλειαν τους επιτυχόντες από το να προσληφθούν στο δημόσιο.

Στο μεταξύ, χτες, έληξε η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων των συμβασιούχων του δημοσίου, που πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού ΠΔ για την αυτόματη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ