Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9.10.2004
ΕΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»
«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του κι εμείς στον αγώνα»

Με παραγωγούς και εργαζόμενους μίλησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του Κόμματος στην «Ομοσπονδία»

«Πώς αλλάζουν οι καιροί! Κάποτε, μας τα έλεγε το ΚΚΕ και γελούσαμε. Τώρα, τόσα χρόνια μετά, όλα βγαίνουν όπως τα λέγατε...». Η διαπίστωση ανήκει σε έναν από τους ρυζοπαραγωγούς στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί την κατακλείδα της συζήτησης που είχε χτες ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ με παραγωγούς που βρέθηκαν στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία», κατά τη διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του Κόμματος στο χώρο. Οι μονολεκτικές, κοφτές φράσεις των παραγωγών δείχνουν και το μέγεθος της καταστροφής που επιφύλαξαν για την αγροτιά οι αγροτοκτόνες πολιτικές του δικομματισμού όλα αυτά τα χρόνια: «Τελειώσαμε», «ξοφλήσαμε», «μας ξεκλήρισαν».

Την πορεία εξόντωσης των παραγωγών της περιοχής ακολούθησε αναπόφευκτα και η ΕΑΣ Θεσσαλονίκης. Πάνω από 700 εργαζόμενοι στην αρχή της λειτουργίας της, μόλις 62 σήμερα, με προοπτική να μείνουν τριάντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Στο σύνολό τους παραμένουν απλήρωτοι τους 6 τελευταίους μήνες, τη στιγμή που η κυβέρνηση και η Αγροτική Τράπεζα - η οποία έχει αναλάβει την εποπτεία των Συνεταιρισμών - όχι μόνο δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και τη σωτηρία της «Ομοσπονδίας», αλλά αντίθετα, κάνουν ό,τι μπορούν για να την οδηγήσουν μια ώρα αρχύτερα στο λουκέτο ή στην αγκαλιά κάποιου ιδιώτη. Φέτος, μέχρι στιγμής, δουλεύει μόνο το κονσερβοποιείο της ντομάτας, με όλες τις άλλες δραστηριότητες της ΕΑΣ (εκκοκκιστήριο κ.ά.) να βρίσκονται στον αέρα. Η πορεία απαξίωσης συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς με τραγικές συνέπειες για τον αγροτόκοσμο της ευρύτερης περιοχής.

«Μην ψάχνετε αλλού για ευθύνες. Οι ευθύνες για το μαρασμό της αγροτιάς και των συνεταιρισμών είναι πρώτα και κύρια πολιτικές», τόνισε ο Αγγελος Τζέκης μιλώντας στους εργαζόμενους. «Δεν είναι οικονομικό το ζήτημα. Οι συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να λειτουργούν κερδοφόρα, προς όφελος παραγωγών και καταναλωτών, αλλά δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, αφού στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ το ξεπάστρεμα της αγροτιάς και των Συνεταιριστικών Ενώσεων είναι προδιαγεγραμμένο».

«Λύση δεν πρόκειται να υπάρξει αν οι ίδιοι οι αγρότες δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αν δεν οργανωθούν από τα κάτω, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες τους και δεν ενώσουν τη φωνή και τα αιτήματά τους με τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες που πλήττονται εξίσου από την ίδια πολιτική» συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατέληξε: «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του κι εμείς στον αγώνα. Το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στην Αθήνα στις 9 Οκτώβρη, δεν απευθύνεται μόνο στους κομμουνιστές και στους φίλους του Κόμματος. Απευθύνεται στον κάθε εργαζόμενο, αγρότη, μικρομεσαίο επαγγελματοβιοτέχνη που δεν πρέπει να δείξει καμιά ανοχή στην ασκούμενη πολιτική, αφού αν δεν αντιδράσουμε, τα χειρότερα είναι μπροστά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ