Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΠΟ
Συνεχίζουν αγωνιστικά

Με ...«αλχημείες» απαντά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ

Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το ΥΠΠΟ
Από πρόσφατη κινητοποίηση έξω από το ΥΠΠΟ
Με νέα συγκέντρωση σήμερα το πρωί έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που κήρυξαν από χτες, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Την ίδια ώρα εξακολουθούν να λήγουν πλήθος συμβάσεων καθημερινά.

Εξάλλου, χτες, οι συμβασιούχοι τεχνίτες που εργάζονται στα έργα αναστήλωσης της Ακρόπολης (μαρμαροτεχνίτες και άλλες ειδικότητες) πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Ακρόπολη, με το ίδιο αίτημα, αφού και οι δικές τους συμβάσεις λήγουν το επόμενο διάστημα. Τα έργα στην Ακρόπολη υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2007 και, βέβαια, το μέλλον αυτών των εξειδικευμένων τεχνιτών δεν είναι καθόλου «ρόδινο». Πολλοί από αυτούς εργάζονται πολλά χρόνια στον ίδιο χώρο και με το ίδιο αντικείμενο και όπως σημείωναν σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Ρ», ακριβώς λόγω αυτής της πολύχρονης εξειδίκευσης σε έναν μη εμπορικό τομέα, όπως είναι η αρχαιολογική αναστήλωση, θα έχουν εύλογες δυσκολίες να βρουν δουλιά στην «ελεύθερη» αγορά. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα έργα στην Ακρόπολη αποτελούν το κύριο προπαγανδιστικό όπλο όλων των κυβερνήσεων, όταν θέλουν να επιδείξουν «έργο» στον τομέα του πολιτισμού.

Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «εξειδικεύεται» ...στις «αλχημείες» με βάση το «περίφημο» Προεδρικό Διάταγμα για τις συμβάσεις, αποδεικνύοντας και έτσι ότι το ΠΔ δε δίνει λύση στο πρόβλημα. Ετσι, όπως καταγγέλλουν οι συμβασιούχοι, το ΠΔ χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» για να χτυπηθούν και όσες υπάρχουσες ρυθμίσεις μπορούσαν να παρατείνουν έστω για λίγο την εργασία μέρους του προσωπικού που εργάζεται με συμβάσεις. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ είχαν το δικαίωμα να παρατείνουν τις συμβάσεις μέχρι και το 20% των ωρομισθίων τους για 510 επιπλέον ώρες. Ωστόσο, στα τέλη του Σεπτέμβρη, διοικητικά έγγραφα του ΥΠΠΟ με την ένδειξη «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ» και την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Φ. Πάλλη - Πετραλιά προωθήθηκαν σε όλες τις υπηρεσίες, εν μέσω κινητοποιήσεων, και συνδέουν την υπέρβαση απασχόλησης για το 20% του ωρομίσθιου προσωπικού με τους περιορισμούς στην ανανέωση των συμβάσεων που θεσπίζει το ΠΔ! Δηλαδή, η υπέρβαση απασχόλησης «ερμηνεύεται» ως νέα σύμβαση και από τη στιγμή που το ΠΔ δεν επιτρέπει πάνω από τρεις φορές - κι αυτό κατά περίπτωση και «αιτιολογημένα» - ανανέωση συμβάσεων, ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό των συμβασιούχων που θα συνεχίσουν να εργάζονται για το συγκεκριμένο διάστημα θα «καούν» με την τρίτη ανανέωση... στην «καλύτερη» των περιπτώσεων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ΚΚΕ δεν εκφράζει απλώς «ευχολόγια» προς τους συμβασιούχους, αλλά δηλώνει - και μέσω της χτεσινής ανακοίνωσης της ΚΟΒ ΥΠΠΟ του Κόμματος - πως «μόνος δρόμος για τους συμβασιούχους είναι ο συντονισμός, η μαζικοποίηση και η κλιμάκωση του αγώνα τους, διεκδικώντας την άμεση απόσυρση του ΠΔ και την ικανοποίηση του αιτήματος για μόνιμη, σταθερή και πλήρη δικαιωμάτων εργασία για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ