Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΞΕΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
Σκάβουν παντού...

«Αλωνίζουν» συστηματικά οι ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την προχτεσινή συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη με τους διευθυντές των αρχαιολογικών σχολών και ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών μετά από αυτή του περασμένου Ιούνη, κατά την οποία διαπιστώθηκε, έστω και με «λανθάνοντα» τρόπο, ότι, ουσιαστικά, υπάρχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην τήρηση και το σεβασμό του νομοθετικού πλαισίου εκ μέρους των ξένων αρχαιολογικών σχολών, ενώ «χωλαίνει» η δημοσίευση των ευρημάτων τους. Πάντως, ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι τους «επόμενους μήνες» θα διοργανωθεί ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ανασκαφών των σχολών.

Προς το παρόν, η κατάσταση της δραστηριότητάς τους έχει ως εξής, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή: συνεχίζεται η ανασκαφή στο Λευκαντί Εύβοιας, στη θέση Ξερόπολη, με ευρήματα από τη Μυκηναϊκή ως και την Υπομυκηναϊκή Εποχή, τη Γεωμετρική έως και την Υπογεωμετρική Εποχή. Αμερικανική: ανασκαφή στη θέση Αζοριάς Καβουσίου του νομού Λασιθίου. Αρχαία Κόρινθος. Επιφανειακή έρευνα στη θέση Ντοράτι Κορινθίας. Αρχαία Αγορά Αθηνών. Νησίδα Μήτρου. Μόχλος Σητείας. Επιφανειακή έρευνα στα Γρεβενά. Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο: Ερευνες στην Κολώνα της Αίγινας, στην Αιγείρα Αχαΐας, στους Λουσούς Καλαβρύτων, και στην ακρόπολη των Αρχαίων Πλαταιών. Γαλλική Σχολή Αθηνών: Ανασκαφές: Δήλος, Αγορά Αργους, Θάσος, οικόπεδο Ναννόπουλου στο Αργος, στους Φιλίππους. Επιφανειακή έρευνα στην Ιτανο Λασιθίου. Μελέτες στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων και στους Δελφούς. Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο: Ανασκαφές: Ολυμπία, ιερό Ελαφηβόλου Αρτέμιδος και Απόλλωνος στο Καλαπόδι Λοκρίδος, ναός της Αθηνάς στις Κλωνές. Γεωφυσική έρευνα στον Κεραμεικό. Επιφανειακή έρευνα στην περιοχή Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Εργασίες στο Ηραίο Σάμου. Ινστιτούτο Δανίας: Ενάλια έρευνα στους νεωσοίκους του λιμένος της Ζέας. Ερευνες στην Καλυδώνα Αιτωλίας. Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή: ανασκαφές στην Ερέτρια, γεωφυσική - γεωηλεκτρική μελέτη στην Αμάρυνθο Ευβοίας, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση οχυρωμένων θέσεων στην ιστορική χώρα της Ερέτριας. Ιταλική: δοκιμαστικές τομές στη Φαιστό, ανασκαφές στη Γορτύνα, ανασκαφές στην Ηφαιστία, επιφανειακή έρευνα στην Αιγιάλεια, επιφανειακή έρευνα στην Ουρία Μεσσηνίας, καθαρισμοί και αποτυπώσεις στην Αγία Τριάδα του νομού Ηρακλείου, εργασίες συντήρησης, αποτύπωσης, λήψης εκμαγείων και εξέτασης γλυπτών στον Πρινιά του νομού Ηρακλείου. Καναδικό Ινστιτούτο: ανασκαφή στην Αρχαία Αργιλο, δοκιμαστική, αναγνωριστική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου του Αθω, επιφανειακή έρευνα στο Κάστρο Καλλιθέας Λάρισας. Νορβηγικό Ινστιτούτο: Ανασκαφική έρευνα στην Τεγέα Αρκαδίας. Ολλανδικό Ινστιτούτο: ανασκαφή στην Ακρόπολη Γερακιού Λακωνίας (Αρχαία Γερόνθραι), στην Αρχαία Αλω, διερευνητικό διεπιστημονικό πρόγραμμα με θέμα τη βλάστηση της περιοχής Νικόπολης. Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο: ανασκαφή στη Μιδέα Αργολίδος, ανασκαφική και γεωφυσική έρευνα στο ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο. Ιρλανδικό Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών: Επιφανειακή έρευνα στην περιοχή Λειβαθούς Κεφαλονιάς. Φινλανδικό Ινστιτούτο: λήψη μέτρων προστασίας της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στη θέση Παλιάμπελα Αρέθουσας του νομού Θεσσαλονίκης, επιφανειακή έρευνα στον κάμπο της Παραμυθιάς του νομού Θεσπρωτίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ