Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «πλανήτης ποδόσφαιρο»

Στο ποδόσφαιρο είναι αφιερωμένη η μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται (έως 31/10) στο νέο χώρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Μήνα Φωτογραφίας. Ο «Πλανήτης Ποδόσφαιρο», από τους φωτογράφους του «Magnum», παρουσιάστηκε ήδη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας και στην Πορτογαλία. Εκτίθενται πενήντα φωτογραφίες που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα του 20ού αιώνα και όπως υπονοεί ο τίτλος πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη.

Διακεκριμένοι διεθνώς φωτογράφοι του Magnum (Abbas, Bruno Barbey, Rene Burri, Martine Franck, Peter Marlow, Ν. Οικονομόπουλος κ.ά.), αποτύπωσαν, στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο, εικόνες που σχετίζονται με το δημοφιλέστατο αυτό σπορ, εικόνες τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο ίδιες.

Οι φωτογραφίες που επιλέχτηκαν καταρρίπτουν τη στερεοτυπική, μονοδιάστατη εικόνα του ποδοσφαίρου, γιατί αποτυπώνουν τον πολυδιάστατο, πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του. Ο φακός ανιχνεύει κυρίως, την οικουμενική διάσταση του ποδοσφαίρου, την έλξη που ασκεί σε ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας, χρώματος, θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων. Το ποδόσφαιρο μεταμορφώνεται σε μία τελετουργία, που γοητεύει τους ανθρώπους σε όλη τη Γη και λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ τους. Την έκθεση συνδιοργανώνουν το «Magnum» και το Ινστιτούτο «Γκαίτε», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ