Τετάρτη 13 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προνομιούχοι» οι κρατούμενοι για τη «17Ν»!

Ανένδοτη είναι η κυβέρνηση στα αιτήματα των κρατούμενων για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη», που κάνουν απεργίες πείνας ζητώντας βελτίωση των συνθηκών κράτησής τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Α. Παπαληγούρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, δήλωσε ότι «οι κρατούμενοι απεργοί πείνας της "17 Νοέμβρη" επιχειρούν να επιβάλουν τους όρους τους στην πολιτεία» και πως απολαμβάνουν καλύτερων συνθηκών κράτησης από τους υπόλοιπους κρατούμενους! Συνεχίζοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης στο ίδιο μοτίβο είπε ότι «η ελληνική πολιτεία δεν είναι εκδικητική, αλλά και δεν ενδίδει σε παρόμοιες πρακτικές».

Στην ίδια ανυποχώρητη και άτεγκτη στάση επέμεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης και όταν τον επισκέφτηκε αντιπροσωπεία των συνηγόρων υπεράσπισης των κρατούμενων της «17Ν» με τους βουλευτές Φ. Ιωαννίδη και Αλ. Αλαβάνο.

Ο Α. Παπαληγούρας επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας για να δικαιολογήσει τις σκληρές συνθήκες κράτησής τους και ούτε λίγο ούτε πολύ κατέστησε υπεύθυνους τους ίδιους τους απεργούς πείνας, γιατί οι ίδιοι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο να αντιδράσουν στις ειδικές συνθήκες κράτησης.

Το μόνο αίτημα το οποίο δέχτηκε να συζητήσει ο υπουργός ήταν η πρόταση του Ι. Σταμούλη, συνηγόρου των «Θεσπρωτών», Ηρ. Κωστάρη, Κ. Καρατσώλη και Θ. Σερίφη, για να απευθυνθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Φυλακών, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αν συνιστούν ειδικό καθεστώς οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων για την υπόθεση της «17Ν».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε χτες ότι στις ελληνικές φυλακές γίνονται σεβαστές όλες οι διεθνείς αρχές που ορίζουν τις συνθήκες κράτησης. Ετσι, η κυβέρνηση ουσιαστικά εγκρίνει το ειδικό καθεστώς κράτησης που έχει ντε φάκτο επιβληθεί.

Αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας βρίσκονται οι Δ. Κουφοντίνας για 25η μέρα, ο Χρ. Ξηρός για 18η, ο Ηρ. Κωστάρης για 11η και οι Σ. Ξηρός και Β. Ξηρός για 5η μέρα. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση υγείας του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος έχει χάσει πάνω από 12 κιλά. Σε χτεσινή δήλωσή του ο Δ. Κουφοντίνας σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Α. Παπαληγούρας αναφέρει ότι στη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης απαντούν συνεχίζοντας την απεργία πείνας και πως «αν η ζωή χωρίς ελευθερία, είναι απλώς επιβίωση, η ζωή χωρίς αξιοπρέπεια δεν είναι ζωή».

Απεργία πείνας έχει ξεκινήσει και ο Χρ. Τσιγαρίδας ο οποίος καταδικάστηκε για την υπόθεση του «ΕΛΑ» και αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ