Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ «17Ν»
Εμμένει στις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης

Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι κρατούμενοι

Συνεχίζει την ανένδοτη στάση της η κυβέρνηση για τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες κράτησης των κρατουμένων για τη «17Ν». Ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε, χτες, «δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο στα όσα είπε ο κ. Παπαληγούρας» (σ.σ. υπουργός Δικαιοσύνης) στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Θυμίζουμε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης, προχτές, ούτε λίγο ούτε πολύ είχε δηλώσει πως οι κρατούμενοι απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες κράτησης από τους υπόλοιπους! Ο Θ. Ρουσόπουλος σε επόμενη ερώτηση προσέθεσε πως «όλοι οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, εφόσον θέλουμε να ζούμε σε μια συντεταγμένη πολιτεία».

Σε πρόσφατη δήλωσή του για το θέμα, ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε σημειώσει πως «έχει δημιουργηθεί για τους κρατούμενους της "17Ν" μια ακόμα απάνθρωπη φυλακή μέσα στις ήδη απαράδεκτες συνθήκες κράτησης του Κορυδαλλού. Το ΚΚΕ - ανέφερε στη δήλωσή του ο Στρ. Κόρακας - έχει εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεση του σε αυτές τις συνθήκες και την απαίτησή του για βελτίωσή τους, οποιοιδήποτε και αν είναι οι φυλακισμένοι. Ακόμη περισσότερο, λοιπόν, είναι αντίθετο με την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης που εκτός των άλλων ανοίγουν το δρόμο για τη γενίκευση της εφαρμογής τους και εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική συρρίκνωσης στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων».

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση, χτες, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας στην οποία σημειώνει πως «οι συνθήκες κράτησης των καταδικασθέντων μελών της "17Ν" δεν πρέπει να διαφέρουν από τις συνθήκες κράτησης των άλλων κρατουμένων αφού, για όλους ανεξαιρέτως πρέπει να επιδιώκεται και να εξασφαλίζεται ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να ενισχύεται ο αυτοσεβασμός και η συναίσθηση της κοινωνικής τους ευθύνης. Για τους λόγους αυτούς ζητά την αφαίρεση του ειδικού κλωβού του προαυλίου και τη διασφάλιση συνθηκών κράτησης σύμφωνα με τον ισχύοντα Σωφρονιστικό Κώδικα, έτσι ώστε το Κράτος να μη φαίνεται ότι διακατέχεται από πνεύμα εκδίκησης».

Συνεχίζουν την απεργία πείνας

Θυμίζουμε πως αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας βρίσκονται ο Δ. Κουφοντίνας, από τις 18/9, ο Χρ. Ξηρός από τις 25/9, ο Ηρακλής Κωστάρης από τις 2/10 και οι Σ. Ξηρός και Β. Ξηρός από τις 9/10. Με δήλωσή του στην απεργία πείνας θα συμμετάσχει από το Σάββατο, 13 Οκτώβρη και ο Αλ. Γιωτόπουλος, ενώ απεργία πείνας έχει ξεκινήσει και ο Χρ. Τσιγαρίδας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για την υπόθεση του ΕΛΑ και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας.

Ο Δ. Κουφοντίνας έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και, όπως δήλωσε η δικηγόρος του Γ. Κούρτοβικ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων και 14 οργανώσεις, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες. Σύμφωνα με τη συνήγορο του κρατουμένου, χτες, αρνήθηκε να του τοποθετήσουν ορό και καθετήρα, ενώ έγινε δεκτό το αίτημα να υπάρχει επίβλεψη της υγείας του από γιατρό, ορισμένο από τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά. Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε, πως θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια συγκέντρωση καταγγελίας για τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων για τη «17Ν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ