Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ε.Ι.Ν.Α.Π. ΓΙΑ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ
Κατέληξε σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων

Τη μετατροπή της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης σε μια διαχειριστική πρακτική, που αναλώνεται κατά κύριο λόγο στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς όραμα, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας.

Η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι η κρίση που ήρθε στην επιφάνεια στο Ψυχιατρείο Χανίων αποτελεί κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που επικρατεί στο ψυχιατρικό σύστημα της χώρας. «Εκδηλώσεις βίας καταγγέλλονται και συχνότερα συγκαλύπτονται σε όλα τα ψυχιατρεία», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας ότι ανάλογες καταγγελίες, έγιναν και για τα δυο μεγάλα ψυχιατρεία της Αθήνας, το Δρομοκαΐτειο και το Δαφνί.

Ακόμα, η ΕΙΝΑΠ υπογραμμίζει ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα αποβλέπει «στη συρρίκνωση του ψυχιατρικού ασύλου», τη μείωση δηλαδή των διαθέσιμων κλινών σε εξωνοσοκομειακές στεγαστικές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία κλπ). «Το τραγικό -συνεχίζει - είναι ότι οι κύριοι συντελεστές όλης αυτής της διαδικασίας διαπνέονται, στην πλειοψηφία τους, από τη νοοτροπία και τη λογική του ασύλου, που υποτίθεται θέλουν να καταργήσουν».

Η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ακόμα ότι και ο κλάδος των νοσηλευτών είναι καταπιεσμένος, αφού πληρώνει τις ευθύνες άλλων, ψηλότερα στην ιεραρχία. Και τονίζει ότι το ψυχιατρικό σύστημα, δε θα αλλάξει - όσες απολύσεις νοσηλευτών και αν κάνει ο υπουργός Υγείας - αν δεν έρθουν στο επίκεντρο οι ανάγκες του ψυχικά πάσχοντα, αν δεν υπάρξει αγώνας των εργαζομένων στα ψυχιατρεία και των ψυχικά πασχόντων στα πλαίσια ενός κοινωνικού κινήματος.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται, ωστόσο, ότι η αποασυλοποίηση όπως επιχειρείται καταλήγει να λειτουργεί προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, στρέφοντας τους ψυχικά πάσχοντες στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές που κερδοσκοπούν σε βάρος τους, αλλά και σε μικρότερα διάσπαρτα άσυλα στην κοινότητα, με ημερομηνία λήξης. Επίσης δεν κάνει λόγο για την ανάγκη να ξεκινήσουν αγώνες για σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, το οποίο θα διαθέτει και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμόρφωση του Ψυχιατρείου σε δημόσιο κέντρο (2005-10-15 00:00:00.0)
Διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων και εξωραϊσμός της γύμνιας (2003-05-07 00:00:00.0)
Αντι-ΚΚΕ παράκρουση της «Αυγής» (2001-04-07 00:00:00.0)
«Προγράμματα» με ημερομηνία λήξης (2001-03-24 00:00:00.0)
Το όραμα δε χάθηκε (1998-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ