Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Αντι-ΚΚΕ παράκρουση της «Αυγής»

Χτες και προχτές η «Αυγή» στην προσπάθειά της ν' αποδείξει την ευαισθησία της προς τους ψυχικά πάσχοντες τελικά αποκάλυψε την αντι-ΚΚΕ εμπάθειά της, βγάζοντας λάδι την πολιτική της κυβέρνησης.

Προχτές παρουσίασε την παραίτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη απ' την Εθνική Επιτροπή Ψυχικής Υγείας σαν βολή κατά της αποασυλοποίησης. Ταυτόχρονα, έγραψε οι «δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (που) θέτουν προσκόμματα στην εγκατάσταση και λειτουργία ξενώνων στον Κορυδαλλό, στα Γιάννενα, τη Σπάρτη και το Ηράκλειο Κρήτης».

Βέβαια, χτες σε ρεπορτάζ απ' τον Κορυδαλλό η «Αυγή» δειλά αναγνωρίζει «άγνοια με ευθύνη του υπουργείου Υγείας», αλλά συνεχίζει το ίδιο βιολί.

***

Ο Π. Κοσιώνης παραιτήθηκε (30.3.2001) απ' την Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σ' αυτή που έχει ως στόχο την εκλαΐκευση μιας «πολιτικής με την οποία μας χωρίζουν τεράστιες διαφορές».

«Τα προβλήματα Ψυχικής Υγείας, τόνιζε, είναι τα δυσκολότερα και πιο ευαίσθητα κοινωνικά προβλήματα. Χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική (κρατική) και στην πρόληψη και στη θεραπεία και αποκατάσταση - επανένταξη. Και στη χώρα μας δε φαίνεται κάτι ανάλογο. Είναι μόνο φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να περάσουμε από το στάδιο του άκρατου "εγκλεισμού" ψυχασθενών κάτω από συνθήκες απάνθρωπες, εξευτελιστικές, στο στάδιο της άκρατης "αποασυλοποίησης" με τη μορφή προγραμμάτων ΕΕ (με σύντομες ημερομηνίες λήξης) και ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ελάττωση των αντίστοιχων κρατικών κονδυλίων πιθανόν κατά το πρότυπο των ΗΠΑ που μετά το τέλος των προγραμμάτων οι ασθενείς έμειναν στον "αέρα"».

Κι όμως, αυτή η κρυστάλλινη θέση σχολιάστηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο στην προχτεσινή «Αυγή»: «Προφανώς φοβείσθε ότι θα εκλείψουν οι στοιχειώδεις υλικές προϋποθέσεις, για το νέο θρίαμβο του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ασυλα και ψυχιατρεία γαρ...».

Ασύστολοι οι σφογγοκωλάριοι του εκσυγχρονισμού, όταν ομιλούν κατά του ΚΚΕ αλλά χωρίς το σθένος να παρουσιάσουν έστω και μια αράδα απ' την καταγγελία των ψυχιάτρων -εκείνων δηλαδή που μοχθούν για την πραγματική αποασυλοποίηση - που κατήγγειλαν την κυβέρνηση και δημοσίευσε αυτούσια ο «Ριζοσπάστης» (29.3.2001).

Τι περισσότερο υπογραμμίζει ο Π. Κοσιώνης απ' αυτά που αναφέρουν στη χτεσινή τους ανακοίνωση οι επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στα δυο ψυχιατρεία που καταγγέλλουν -δημοσιεύεται παραπλεύρως- ότι υπονομεύεται η πραγματική αποϊδρυματοποίηση;

(Και μη μας πει η «Αυγή» ότι οι καταγγέλλοντες ψυχίατροι είναι... σταλινικοί;),


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ