Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Με φόντο το εκρηκτικό πρόβλημα

«Ευαίσθητες εκδηλώσεις» στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής

«Η απάντηση στις προκλήσεις της ψυχικής υγείας πρέπει να είναι ολοκληρωμένες πολιτικές, που να καλύπτουν ισορροπημένα την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης».

Την παραπάνω επισήμανση έκανε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Αγι Τσουρού, μιλώντας χτες στην εκδήλωση που έγινε στην Παλιά Βουλή, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας, που φέτος είναι αφιερωμένη στην Ψυχική Υγεία.

«Δε μας λείπουν οι καλές μεμονωμένες πρωτοβουλίες, μας λείπουν όμως οι ολοκληρωμένες και συστηματικές προσεγγίσεις», υπογράμμισε ο Α. Τσουρού στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας, επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα ανύπαρκτο έργο στον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και της απάλειψης της προκατάληψης για τους ψυχικά πάσχοντες.

Αυτό στο οποίο συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές στη χτεσινή εκδήλωση ήταν η μεγάλη έκταση του προβλήματος των ψυχικών νόσων που πλήττουν σχεδόν κάθε οικογένεια. Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους θα έχει την εμπειρία ψυχικής ασθένειας σε κάποια στιγμή στη ζωή του, επισήμανε ο Α. Τσουρού, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σήμερα υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά δεδομένα για τις κοινωνικές αιτίες των ψυχικών προβλημάτων: Η φτώχεια, η ανεργία, η μοναξιά, το στρες στην εργασία.

Εκεί που φάνηκε να υπάρχει απόκλιση απόψεων ήταν στο τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί ενώ ο Α. Τσουρού μίλησε για νομοθεσίες και ενέργειες που να έχουν στόχο την απομάκρυνση των εμποδίων για την ψυχική υγεία, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αποστιγματισμό, την προσβασιμότητα για όλους σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, την αποασυλοποίηση, τις ειδικές ανάγκες των ευπαθών ατόμων και βέβαια την πρόσβαση στην παιδεία, την απασχόληση και υγιή κατοικία, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μίλησε... για τη σύσταση επιτροπών.

Χτες άλλωστε ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση της νεοσύστατης Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας, μιας ετερόκλητης επιτροπής που απαρτίζεται από 43 σημαντικούς, αλλά ιδιαίτερα πολυάσχολους ανθρώπους διαφόρων χώρων και επαγγελμάτων και οι οποίοι θα αναλάβουν το δύσκολο ρόλο της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την ψυχική ασθένεια.

Ο υπουργός Υγείας πάντως, αποφεύγοντας για μια ακόμα φορά την ουσία του προβλήματος στη χώρα μας, αναφέρθηκε στην ανάγκη «πλήρους και σωστής ενημέρωσης, που θα οδηγήσει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών για τους ψυχικά ασθενείς».

Οσον αφορά το πραγματικά φλέγον ζήτημα, το τι δηλαδή πρόκειται να κάνει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα δημόσια ψυχιατρεία και κυρίως μετά το σεισμό της 7-9-1999 ο υπουργός επιφυλάχτηκε να παρουσιάσει το πρόγραμμα του υπουργείου στο μέλλον...

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος - ο οποίος υπέγραψε και διακήρυξη για τη συμμετοχή της χώρας μας στην εκστρατεία του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία - η σύζυγος του πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και πολλοί ακόμα πολιτικοί, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο ένα βήμα στην εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας(2023-03-04 00:00:00.0)
Επιτακτική ανάγκη η πλήρης ανάπτυξη των Κέντρων Ψυχικής Υγείας(2022-06-28 00:00:00.0)
Κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα(2006-04-21 00:00:00.0)
Οδυνηρές επιπτώσεις απ' τη διάλυση των δημόσιων ψυχιατρικών δομών(2002-08-22 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφος τίτλος η μεταρρύθμιση(2002-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ