Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη

Οι αρνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία δημόσιων ξενώνων διαβίωσης ψυχικά ασθενών, αναπαράγουν τον ρατσισμό και πολλές φορές δεν είναι άσχετες με οικονομικά συμφέροντα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Οι αρνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία δημόσιων ξενώνων διαβίωσης ψυχικά ασθενών, αναπαράγουν τον ρατσισμό και πολλές φορές δεν είναι άσχετες με οικονομικά συμφέροντα, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ
Την αντίθεσή τους σε αρνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία δημόσιων ξενώνων διαβίωσης ψυχικά ασθενών εκφράζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης με Ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ταυτόχρονα οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι οι υπάρχοντες ξενώνες αλλά και όσοι νέοι δημιουργηθούν στο μέλλον πρέπει να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ως παραρτήματα των ψυχιατρικών νοσοκομείων ή των ψυχιατρικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, με το ανάλογο μόνιμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικό και μη προσωπικό για τη συνεχή θεραπεία και φροντίδα των ασθενών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευόσμου πρόσφατα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη δεχτεί να εγκατασταθεί εντός των ορίων του, ξενώνας που θα φιλοξενεί για ψυχοκοινωνική αποκατάσταση πρώην νοσηλευμένους με ψυχιατρικές ασθένειες. «Είμαστε αντίθετοι, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, σε αρνητικές αποφάσεις για τη λειτουργία δημόσιων ξενώνων διαβίωσης ψυχικά ασθενών, αποφάσεις που αναπαράγουν τον ρατσισμό και πολλές φορές δεν είναι άσχετες με οικονομικά συμφέροντα. Τα αρνητικά αυτά φαινόμενα τροφοδοτεί ο τρόπος και ο χαρακτήρας που προωθείται η λεγόμενη "Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση" τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και από τη σημερινή της ΝΔ στη βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι μέρος των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα της Υγείας, που έχει σαν στόχο να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών, να μετακυλήσει το κόστος στα ασφαλιστικά ταμεία και στις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα θέλει να δημιουργήσει ευρύ πεδίο για επιχειρηματική δράση σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα και να διοχετεύσει ζεστό κρατικό χρήμα στις διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο χώρο».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν:

  • Οι βαριά ψυχικά άρρωστοι δεν μπορούν και δεν πρέπει να μένουν σε ξενώνες χωρίς την υποστήριξη δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων για τα υποτροπιάζοντα ή ανίατα περιστατικά.
  • Μετά το 2006 η κυβέρνηση προγραμματίζει οι ξενώνες αυτοί να λειτουργήσουν με χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή με τη βοήθεια άλλων φορέων ή ατόμων.
  • Πολλοί ξενώνες θα οδηγηθούν στο κλείσιμο λόγω της μη κρατικής χρηματοδότησης με αποτέλεσμα οι ασθενείς είτε να μένουν στο δρόμο είτε να οδηγούνται σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές όσοι φυσικά απ' αυτούς θα έχουν την οικονομική δυνατότητα.

«Η παροχή υπηρεσιών Υγείας και πρόνοιας πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα και πρέπει να παρέχεται μέσα από το αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, δωρεάν και ισότιμα προς όλους, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Βασική προϋπόθεση για ένα τέτοιο φιλολαϊκό σύστημα Υγείας είναι να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σ' αυτό τον ευαίσθητο τομέα. Την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της ψυχικής Υγείας αλλά και για την αποκατάσταση και ένταξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής Υγείας, την έχει η κυβέρνηση και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Υπεύθυνη όμως είναι και η δημοτική αρχή που δε φρόντισε έγκαιρα να ενημερωθεί, να ενημερώσει το λαό του Ευόσμου και να πάρει θέση σωστά και ολοκληρωμένα για το συνολικό ζήτημα όσον αφορά την ψυχική Υγεία και πού οδηγείται με τις εντεινόμενες ιδιωτικοποιήσεις».

Ο Αγγελος Τζέκης και ο Γιώργος Χουρμουζιάδης ερωτούν εάν είναι στις προθέσεις του αρμόδιου υπουργού η εξασφάλιση της λειτουργίας σύγχρονων δημόσιων ψυχιατρείων υψηλής ποιότητας ενσωματώνοντας στη λειτουργία τους τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης, και με υποδομές υψηλών προδιαγραφών.

Επίσης ερωτούν:

- Εάν το όλο δημόσιο δίκτυο της ψυχικής Υγείας (Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, Δημόσιο Ψυχιατρείο, ΨυχιατρικήΚλινική Δημοσίου Νοσοκομείου, ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα), λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και παρέχει σε όλους ανεξαιρέτως δωρεάν υπηρεσίες.

- Εάν οι υπάρχοντες ξενώνες αλλά και όσοι νέοι δημιουργηθούν στο μέλλον ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ως παραρτήματα των ψυχιατρικών νοσοκομείων ή των ψυχιατρικών κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων, με το ανάλογο μόνιμο πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικό και μη προσωπικό για τη συνεχή θεραπεία και φροντίδα των ασθενών.

- Εάν οι ασθενείς θα παραμένουν στις ψυχιατρικές κλινικές ή θα μεταφέρονται στους δημόσιους ξενώνες ή οικοτροφεία και διαμερίσματα αυστηρά με επιστημονικά κριτήρια.

- Εάν η επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά πασχόντων θα γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους καιοι υπάρχοντες παραγωγικοί συνεταιρισμοί καθώς και τα επαγγελματικά εργαστήρια που λειτουργούν με τους τροφίμους των ξενώνων και όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στην ανοιχτή αγορά εργασίας, να ενταχθούν σε δημόσιο δίκτυο προστατευομένων παραγωγικών εργαστηρίων, των οποίων τα προϊόντα θα είναι εγγυημένα 100% απ' το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ