Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έμαθαν

Η απεργία των οικοδόμων, οι οποίοι κατέλαβαν το υπουργείο Εργασίας, και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, που έλαβαν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της Πέμπτης στην Αθήνα, χαρακτηρίστηκαν από τέτοιο δυναμισμό που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αντικομμουνιστικά παραληρήματα, ενώ ανάγκασαν τις φιλοκυβερνητικές και τις φιλικά προσκείμενες στη ΝΔ εφημερίδες να μην μπορούν να αποσιωπήσουν το θέμα. Ωστόσο, βάζοντας σε κίνηση τα ταξικά τους αντανακλαστικά, φρόντισαν ή να διαστρεβλώσουν τα πραγματικά αιτήματα των διαδηλωτών ή να μην αναφερθούν καθόλου σε αυτά.

Η «Καθημερινή», χωρίς καμία αναφορά στα αιτήματα των κινητοποιήσεων, αποπροσανατόλισε τους αναγνώστες της ισχυριζόμενη ότι οι κινητοποιήσεις (σ.σ. διαδηλώσεις) υποκαθιστούν(!) τις απεργίες που πλέον δεν είναι μαζικές. Αγνόησε, βεβαίως, το γεγονός ότι οι οικοδόμοι και απεργούσαν και διαδήλωναν, δηλαδή αγωνίζονταν ανεξάρτητα από τη μορφή του αγώνα...

Η «Αυγή», με περισσό θράσος, όχι μόνο υιοθέτησε την κυβερνητική θέση για τις κινητοποιήσεις της Πέμπτης, αλλά τις αποσιώπησε εντελώς, με μόνη έμμεση αναφορά μέσα από τις δηλώσεις του... Σημίτη!

Τα «Νέα», στο κατά τα άλλα... ενημερωτικό ρεπορτάζ τους, μετέτρεψαν τους χιλιάδες οικοδόμους σε «συνδικαλιστές του ΚΚΕ», αναφέρθηκαν στο κυκλοφοριακό κομφούζιο και, φυσικά, δεν είπαν λέξη για τα αιτήματα των διαδηλωτών.

Το «Βήμα», μην αντέχοντας να αποτελέσει εξαίρεση, παρέκαμψε τα αιτήματα και τους χιλιάδες διαδηλωτές, μετατρέποντας την κινητοποίηση σε παραδοσιακή κόντρα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ.

Το «Εθνος» αφιέρωσε ένα... ολόκληρο μονόστηλο εκατό λέξεων παρουσιάζοντας τις κινητοποιήσεις σαν αστυνομικό ρεπορτάζ, ενώ «μόνο» ένα δισέλιδο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Η «Ελευθεροτυπία», συνεπής στη φιλοκυβερνητική της γραμμή, υιοθέτησε τις δηλώσεις του Σημίτη για υποκινούμενους διαδηλωτές, έχοντας κειμενολεζάντα στην πρώτη της σελίδα με τίτλο: «Εαρινή επίθεση του ΚΚΕ».

Η «Βραδυνή», εξυπηρετώντας την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, αφιέρωσε ένα ολόκληρο δισέλιδο στις κινητοποιήσεις, φροντίζοντας επιμελώς να αποκρύψει τα συνθήματα των διαδηλωτών, που έδιναν τον ταξικό προσανατολισμό του αγώνα. Ανάλογα δημοσιεύματα με αυτά της «Βραδυνής» είχαν η «Απογευματινή» και ο «Ελ. Τύπος», που φρόντισαν και αυτές να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι ο αγώνας δε γίνεται ενάντια στο ΠΑΣΟΚ αλλά στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ