Σάββατο 7 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
3ο - 6ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΙΚΑ
Βραχεία νοσηλεία με 12ωρη λειτουργία

Χάνονται πολύτιμα κρεβάτια για τους ασφαλισμένους, ενώ είναι άγνωστη η τύχη των εργασιακών σχέσεων

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου στο 3ο νοσοκομείο του ΙΚΑ
Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου στο 3ο νοσοκομείο του ΙΚΑ
Με την αλλαγή του χαρακτήρα των νοσοκομείων του ΙΚΑ, που έχει σαν αποτέλεσμα να στερούνται πολύτιμα κρεβάτια οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, αρχίζει η εφαρμογή της διαβόητης μεταρρύθμισης στην Υγεία κατά τα πρότυπα του νόμου 2889 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, αλλά και του νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) που προωθεί η κυβέρνηση.

Στα πλαίσια αυτά το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ ενέκρινε στην προχτεσινή συνεδρίασή του τη μετατροπή του 3ου και 6ου Νοσοκομείου ΙΚΑ σε Μονάδες Βραχείας Νοσηλείας (ΜΒΝ). Και τα δυο νοσοκομεία θα δουλεύουν σε 12ωρη βάση, γεγονός που αποκαλύπτει ότι θα χρησιμοποιηθούν για διαγνωστικούς λόγους.

Η μετατροπή αυτή εκτός του ότι διαταράσσει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, στερεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας περίπου 150 κρεβάτια νοσηλείας, ενώ θα επιβαρύνει και τις ήδη φορτωμένες εφημερίες των άλλων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΙΚΑ - που χαίρει και της έγκρισης του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου - προβλέπει για το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ τη μετατροπή του σε ΜΒΝ που θα λειτουργεί επί 12ωρου βάσεως, αντιμετωπίζοντας διαγνωστικά ή θεραπευτικά ασθενείς διαφόρων ασθενειών, με μέγιστο χρόνο νοσηλείας τις δυο με τρεις μέρες.

Προβλέπει, επίσης, ότι στο νοσοκομείο θα λειτουργούν τρεις τομείς: Παθολογικός με ιατρεία διαφόρων ειδικοτήτων και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που θα μεταφερθεί εκεί από το 6ο Νοσοκομείο, χειρουργικός με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και εργαστηριακός με ακτινολογικά, μικροβιολογικά και παθολογικά εργαστήρια.

Πρόκειται ουσιαστικά για συρρίκνωση, αφού το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ, αποτελεί σήμερα μια αξιόλογη δευτεροβάθμια μονάδα υγείας και λειτουργικό κομμάτι του ΕΣΥ, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του. Διαθέτει υψηλή τεχνολογία και επιστημονικό προσωπικό. Συμμετέχει ισότιμα στο σύστημα εφημερίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής και δίνει πλήρη ειδικότητα σε ειδικευόμενους γιατρούς. Διαθέτει παθολογική, χειρουργική, ουρολογική και καρδιολογική κλινική, αρκετά τμήματα και κέντρα (ρευματολογικό, γυναικολογικό, αιματολογικό, ουροδυναμικό, παθολογοανατομικό κλπ.), καθώς και εργαστήρια για την υποστήριξη αυτών των κλινικών και των τμημάτων.

Η «αναβάθμιση» και «αναδιοργάνωση» στην περίπτωση του 6ου Νοσοκομείου ΙΚΑ μεταφράζεται στον κατακερματισμό του και τη δημιουργία τμημάτων Παρηγορητικής - Ανακουφιστικής Αγωγής και κατ' οίκον νοσηλείας για τη φροντίδα ογκολογικών ασθενών.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες που αποτελούν προάγγελο των αλλαγών που έρχονται στην Υγεία γίνονται με τη συνεργασία ΙΚΑ και υπουργείου Υγείας.

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα για το 3ο Νοσοκομείο, η διοίκηση του ΙΚΑ αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα των αλλαγών που γίνονται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας το σχέδιο μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).

«Ο επιχειρησιακός ανασχεδιασμός του 3ου Νοσοκομείου σε ΜΒΝ τυγχάνει της έγκρισης του υπουργείου Υγείας... Το υπουργείο Υγείας έχει τη διάθεση όχι μόνο να διατηρήσει το νοσοκομείο υπό το νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του, αλλά και να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις που πιθανά να προκύψουν κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο καθεστώς», υπογραμμίζει η διοίκηση του ΙΚΑ και κάνει σαφές ότι οι κινήσεις αυτές γίνονται «με δεδομένη την προοπτική ολοκλήρωσης της ενιαίας παροχής υπηρεσιών στη χώρα».

«Η σχεδιαζόμενη 12ωρη λειτουργία από 8 π.μ - 8 μ.μ του 3ου και 6ου νοσοκομείου, εκτιμούμε και εμείς ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της φροντίδας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», αναφέρει άλλωστε σε σχετική επιστολή του προς τη διοίκηση του ΙΚΑ ο υπουργός Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ