Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Ακρίβεια υπήρχε και υπάρχει»!

Συγχωροχάρτι στην ακρίβεια που με τις ευλογίες της κυβέρνησης «γονατίζει» τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά επιχείρησε να δώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου χτες. Αναφερόμενος στους τιμοκαταλόγους που καταφτάνουν το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο, ο υφυπουργός δεν έκρυψε το γεγονός ότι έρχεται νέο κύμα ακρίβειας. Από τους καταλόγους, είπε, προκύπτουν ανατιμήσεις της τάξης του 3% - 4% για να διαπιστώσει πως «ακρίβεια υπήρχε και θα υπάρχει». Αρχισαν, δηλαδή, να... πηγαίνουν περίπατο οι πρώτες ανέξοδες διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ότι η ακρίβεια θα υπάρχει μέχρι να φανούν τα... αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ. Μπροστά, λοιπόν, στα πρώτα «αποτελέσματα» αυτής της πολιτικής, που είναι φανερό ότι για τα λαϊκά στρώματα είναι μια από τα ίδια με εκείνα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η ακρίβεια έγινε και κατά τις δηλώσεις των κυβερνώντων «αναγκαίο κακό». Τόσο, που, σε κάθε περίπτωση, κατά τον υφυπουργό Ανάπτυξης «ο ανταγωνισμός λειτουργεί» και «η αγορά λειτουργεί ομαλά».

Στο μεταξύ, η ακρίβεια, οι καθημερινές μικρότερες ή μεγαλύτερες ανατιμήσεις οξύνουν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες οικογένειες. Σύμφωνα ακόμα και με αυτά τα ελάχιστα και επιλεκτικά στοιχεία του υπουργείου που δίνονται στη δημοσιότητα, από τιμές των 25 προϊόντων που παρακολουθεί η αρμόδια υπηρεσία και από το Σεπτέμβρη του 2003 μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, στις 16 καταγράφτηκαν αυξήσεις μέχρι και 15,84%, σε 7 μειώσεις και σε δύο προϊόντα δε μεταβλήθηκαν οι τιμές.

Απέναντι σ' όλα αυτά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αντί για οποιοδήποτε μέτρο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πραγματική προστασία των λαϊκών εισοδημάτων από τη λεηλασία των ντόπιων και ξένων αλυσίδων και βιομηχανιών, απέφυγε τους θεατρινισμούς τύπου Κουλούρη εισάγοντας νέα μέθοδο αποπροσανατολισμού: τα «κοινωνικά μηνύματα». Σ' αυτό το πλαίσιο, θα αρχίσει να προβάλλεται από τηλεοπτικούς σταθμούς «κοινωνικό μήνυμα» με τον οποίο οι καταναλωτές θα προτρέπονται να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή 1520 του υπουργείου αναζητώντας... λύσεις στα προβλήματά τους!

Τέλος, όπως ανακοίνωσε χτες ο Γ. Παπαθανασίου, στον αναθεωρημένο νόμο για το υπαίθριο εμπόριο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τις εκπτώσεις και τις προσφορές καθώς και η τελική νομοθετική μορφή των κυβερνητικών μεθοδεύσεων γύρω από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Αποφεύγοντας να αναφερθεί με λεπτομέρειες στις κυβερνητικές στοχεύσεις, που, όπως είναι γνωστό, κινούνται γύρω από τον άξονα της απελευθέρωσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι θέση της κυβέρνησης είναι «εθνικό ενιαίο ωράριο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ