Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ - ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Συναίνεση για Ασφαλιστικό - αναδιαρθρώσεις

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εφαρμόσει τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 (γνωστό και ως νόμο Ρέππα), επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα, ο υπουργός έκανε καθαρό ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει το επίδομα θέρμανσης και πρόβαλε το επιχείρημα ότι ήδη προώθησε ρύθμιση για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε ευχαριστημένη από τη «δέσμευση» του υπουργού, σχετικά με το Ασφαλιστικό και έτσι και οι δύο παρέπεμψαν το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς το ΙΚΑ, σε μια νέα συνάντησή τους. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πολλοστή συνάντηση της ΓΣΕΕ με κυβερνητικούς παράγοντες, από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Ρέππα, χωρίς όμως τελικά το κράτος να προχωρά στην άμεση υλοποίηση των υποχρεώσεών του. Υποχρεώσεις, βέβαια, που η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνέργεια με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ τις κατέβασαν στο μίνιμουμ. Ετσι σήμερα οι οφειλές του Δημοσίου (7ετή ομόλογα) ανέρχονται στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ δεν έχει προχωρήσει η απόδοση της περιουσίας και των αποθεματικών στο επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποθεματικά αυτά που έχουν παρακρατηθεί από το ΙΚΑ ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στις δηλώσεις του, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν ενισχύουν το εισόδημα των μισθωτών, αν και με τη διετή σύμβαση (2004 - 2005) που έχει υπογράψει με τις εργοδοτικές οργανώσεις, έδειξε ο ίδιος στην κυβέρνηση το δρόμο της λιτότητας, καθηλώνοντας τους κατώτερους μισθούς και τα μεροκάματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Σε πνεύμα «συναίνεσης» και υπό το πρίσμα της «ανταγωνιστικότητας» διατυπώνονται και τα υπόλοιπα θέματα που έθεσε για συζήτηση η ΓΣΕΕ. Ετσι, για τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν οι ΔΕΚΟ και τα σχέδια μείωσης του προσωπικού, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι «τα οποία προγράμματα εθελουσίας εξόδου να υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων, να υποστηρίζονται με τις αναγκαίες προσλήψεις και να μην επηρεάζουν αρνητικά τις εργασιακές σχέσεις..!»

Με δυο λόγια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ουσιαστικά, αποδέχεται τη μείωση του προσωπικού στις ΔΕΚΟ, ανοίγει το δρόμο για να περάσουν αυτά τα προγράμματα. Και καμιά αξία δεν έχουν οι παραινέσεις για προσλήψεις κλπ. όταν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου έχουν έναν και μόνο στόχο: Να μειώσουν το κόστος για τις επιχειρήσεις, να μειωθεί το προσωπικό και οι προσλήψεις που θα γίνουν, μικρότερες σε αριθμό, να γίνουν με εργασιακό καθεστώς χειρότερο απ' αυτό που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι που αποχωρούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ