Τρίτη 19 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Κάλεσμα για ένταση του ταξικού αγώνα

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 21 Οκτώβρη και ένταση των αγώνων για τη διεκδίκηση αιτημάτων, που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους, κάλεσε και χτες τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρίσκονται ήδη όλες αυτές τις μέρες για την προετοιμασία της απεργίας στους χώρους δουλιάς και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, βάζοντας στο περιθώριο τους φορείς της συναίνεσης και της υποταγής.

Παίρνοντας το λόγο στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε η ΑΔΕΔΥ, ο Δ. Αγκαβανάκης, από την «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» υπενθύμισε ότι την ημέρα της απεργίας, το ΠΑΜΕ οργανώνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, στις 10 το πρωί, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης στην πλατεία Κοραή, που γίνεται μία ώρα αργότερα. Υπογράμμισε ότι αιτία των προβλημάτων είναι η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζουν όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό, ο δρόμος του αγώνα είναι αναγκαίος. Αγώνας για τη σύγκρουση με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και όσους την εφαρμόζουν ή τη στηρίζουν. Αγώνας για τη διεκδίκηση αιτημάτων, που να ικανοποιούν τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες. Με αυτή την έννοια, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, προβάλλουν αιτήματα όπως: 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, δωρεάν Υγεία και Παιδεία για όλους, κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Τέλος, κατήγγειλε ότι υπάρχουν, από τη μια, δυνάμεις που δρουν απεργοσπαστικά σε ορισμένους κλάδους του Δημόσιου - προπαγανδίζοντας τη «μη απεργία», με διάφορες προφάσεις - και, από την άλλη, δυνάμεις της ΠΑΣΚ που θέλουν να εκμεταλλευτούν την απεργία για την εξυπηρέτηση των μικροπολιτικών τους σκοπιμοτήτων και όχι για τη διεκδίκηση των ουσιαστικών αιτημάτων των εργαζομένων. Και οι δύο αυτές αντιλήψεις πρέπει να απομονωθούν, διότι δρουν διαλυτικά στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ), πιστοί στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής προέκριναν αιτήματα που αποδέχονται και στηρίζουν την ουσία της αντεργατικής πολιτικής. Οπως το αίτημα για ένα νέο μισθολόγιο, που ανοίγει το δρόμο και πάλι για έναν μακροχρόνιο «κοινωνικό διάλογο» και ματαιώνει την κλιμάκωση του αγώνα για άμεσες ουσιαστικές αυξήσεις.

Της συνέντευξης ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας των συνδικαλιστών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δούκα, για την ένταξη και των επαγγελμάτων του Δημοσίου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Ο υφυπουργός απλώς δεσμεύτηκε να μεταφέρει το θέμα στον υπουργό.

Υπόθεση στα χέρια των εργαζομένων η απεργία

Να πάρουν την υπόθεση της απεργίας, στις 21 Οκτώβρη, στα χέρια τους καλεί τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων στους ΟΤΑ. Καλεί, επίσης, σε συμμετοχή στην προσυγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας στις 10 το πρωί. Οπως καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή, τα προβλήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ συνεχίζουν να διαιωνίζονται και να οξύνονται, εξαιτίας της πολιτικής τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης. Με προμετωπίδα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στοχεύουν στην καθήλωση - μείωση των μισθών, την κατάργηση της μονιμότητας, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης με 13.000 εργαζόμενους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ΟΤΑ, αλλά και των άλλων «ευέλικτων» μορφών εργασίας, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, την ένταση του αυταρχισμού.

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου. Να παλέψουν αποφασιστικά για: Πλήρη σταθερή μόνιμη, με πλήρη δικαιώματα εργασία για όλους. Αμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, προσλήψεις μόνο μονίμων. Χαρακτηρισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ, με μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 και 55 για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα κλπ.

Να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία στις 21 του Οκτώβρη, προβάλλοντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στο χτύπημα που δέχεται το δημόσιο σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό, καλούν τους υγειονομικούς, αλλά και τους γιατρούς των νοσοκομείων οι Υγειονομικοί του ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών.

Οι παρατάξεις καλούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των Ομοσπονδιών του χώρου (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ) που κινούνται στη λογική της διαχείρισης της σημερινής κατάστασης της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων στην Υγεία. Στα πλαίσια αυτά, να προβάλλουν πλαίσιο δράσης που διευκολύνει τη συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους και την κοινή διεκδίκηση και να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ στα νοσοκομεία και την Πρόνοια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε απεργία στις 3 Δεκέμβρη (2009-12-01 00:00:00.0)
Με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων όλοι στις απεργίες (2007-10-20 00:00:00.0)
Απεργιακά πυροτεχνήματα από την πλειοψηφία (2006-01-13 00:00:00.0)
Στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας (2004-12-02 00:00:00.0)
Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας (2004-11-04 00:00:00.0)
Να δεχτούν πλήγμα οι δυνάμεις του συμβιβασμού (2003-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ