Κυριακή 24 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Ας μιλήσουμε για τα φοντί που μας έρχονται από την ειδυλλιακή και ήσυχη Ελβετία. Ας μιλήσουμε γι' αυτό το φαγητό που σε πολλούς αρέσει, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν να το φτιάξουν.

Θα χρειαστούμε διάφορα τυριά και κομματάκια κρέας από μπον φιλέ. Αν θέλουμε, μπορούμε να το διανθίσουμε με ένα κουταλάκι του καφέ σκόνη μουστάρδα ή με μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες. Θα χρειαστούμε, επίσης, ένα ειδικό σετ κατσαρολικών, το οποίο αποτελείται από την κατσαρόλα κακελότ και το ειδικό καμινέτο που διατηρεί το φοντί ζεστό και τα ειδικά πιρούνια με μακρύ ξύλινο χέρι, καθώς και πιάτα με χωρίσματα για να τοποθετούνται οι διάφορες σάλτσες. Στο κέντρο του τραπεζιού τοποθετείται το καμινέτο με την κακελότ. Βάζουμε, επίσης, πολλά καλαθάκια με ψωμί κομμένο σε μπουκιές.

Τώρα ξεκινάμε με το πιο απλό. Θα χρειαστούμε, ένα τέταρτο τυρί έμενταλ κομμένο σε λεπτές φέτες, δύο τέταρτα τυρί γκριγιέρ, δύο φλιτζάνια του τσαγιού λευκό ξηρό κρασί, ένα φλιτζάνι κιρς, ένα κουταλάκι κορν φλάουερ, δυο σκελίδες σκόρδο και ψωμί.

Παίρνουμε την ειδική κατσαρόλα και την τρίβουμε εσωτερικά με τις σκελίδες σκόρδου, ρίχνουμε το κρασί και μόλις πάρει βράση βάζουμε τα τυριά, που σιγά θα γίνουν μια μάζα που θα λιώσει. Ανακατεύουμε διαρκώς. Οταν το κρασί με το τυρί γίνουν ένα, θα προσθέσουμε το κιρς, μέσα στο οποίο προηγουμένως θα έχουμε λιώσει το κορν φλάουερ και φυσικά συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Πριν σερβίρουμε, ας προσθέσουμε και μια πρέζα σόδα. Το τοποθετούμε στο κέντρο του τραπεζιού πάνω στο κεράκι που στα... ελληνικά το λέμε «ρεσό» και από πάνω βάζουμε την κατσαρόλα. Επειτα, ο καθένας μας παίρνει το πιάτο του με κομματάκια ψωμί καρφώνει μια μπουκιά στο πιρούνι του και το βουτάει μέσα στο φοντί. Καλή όρεξη. Μην ξεχάσετε να αερίσετε καλά το σπίτι και τα ρούχα σας. Το φοντί μπορεί να είναι νόστιμο, αλλά η μυρουδιά που αφήνει μετά είναι ανυπόφορη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ