Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Τα σκυλιά του Ρήγα

Πάρε ένα σβόλο, Μήτρο, και διώξε εκείνα τα σκυλιά που μου χαλούν το φύτρο». Ετσι αρχίζει ο «Φωτεινός», το ποιητικό έργο του μεγάλου Λευκαδίτη ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, που «ανεβάσαμε» κάποτε κρυφά στη φυλακή της Κέρκυρας, (εκείνα τα «πέτρινα χρόνια» του μεταβαρκιζιανού διωγμού και του Εμφύλιου).

«Είναι του Ρήγα, δεν κοτώ...», απάντησε διστακτικά το μικρό και «άψητο» ακόμα για αντίσταση και αγώνα παιδί του ζευγολάτη. Και τότε ο γερο-Φωτεινός σηκώθηκε οργισμένος, έπιασε πέτρες και τσάκισε τα πλευρά των λαγωνικών του «καινούριου κύρη/ που πλάκωσε με ξένο βιος/ να γίνει νοικοκύρης», και τσαλαπατούσε με το άλογο και με τα σκυλιά του το σπαρτό του φτωχού ξωμάχου.

Το τόλμημά του το πλήρωσε ακριβά ο Φωτεινός, (ο ξένος δυνάστης του τσάκισε επάνω στη χερολάβα του αλετριού το χέρι που πετροβόλησε τα σκυλιά του), όμως εκείνος προτίμησε να πληρώσει το βαρύ τίμημα, παρά να σκύψει το κεφάλι και να ζητήσει συγχώρεση για το «έγκλημα» που διέπραξε. «Καλύτερα το βρόχο», απάντησε περήφανα, «παρά τα γόνατα στη γη/ άρα κατάρα το 'χω!».

Στην εποχή μας, 150 χρόνια από τότε που ο ξένος επικυρίαρχος δυνάστευε τα Ιόνια νησιά μας, ο υπερατλαντικός «κύρης» με τα «έξυπνα όπλα» και τα υπερσύγχρονα αποβατικά σκάφη του, προσπαθεί να επιβληθεί και να τσακίσει το φρόνημα και το ηθικό όσων αντιστέκονται και δυσκολεύουν την επιχείρησή του, για εξανδραποδισμό των λαών ολόκληρου του πλανήτη.

Ομως, στην παραλία του Λιτόχωρου, στις προκυμαίες της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, στο Ακτιο, στη Σούδα, παντού σε όλη την Ελλάδα, οι σημερινοί «φωτεινοί» ξεσηκώνονται, ατρόμητοι και απροσκύνητοι, και «βάζουν στο σημάδι» με τις πέτρες το ξένο αφεντικό, που με την «άδεια» και των ντόπιων υποτακτικών του τσαλαπατάει με το άλογο και με τα σκυλιά του «το πράσινο φύτρο» της πατρίδας μας, και προσβάλλει το λαό μας με τη βάναυση συμπεριφορά του.

Αυτούς τους απροσκύνητους «Φωτεινούς» της Γρίτσας, αυτά τα ωραία παιδιά με τα σκισμένα ρούχα και τα ματωμένα κεφάλια, οι καταπατητές θα τα βρίσκουν πάντα μπροστά τους, να τους στηλιτεύουν και να τους πετροβολούν με τη σφεντόνα του δίκιου και της αλήθειας. Με τα ρόπαλα και με τα ασφυξιογόνα δε θα μπορέσουν να σταματήσουν αυτό το ποτάμι της οργής, που, στο τέλος, θα τους παρασύρει με την ορμητική «κατεβασιά» του και θα τους πνίξει. Ποτέ ας μην περάσει από το νου τους, πως με τα τανκς και τα κανόνια τους θα τρομάξουν τους λαούς της Γης. Δε θα τα καταφέρουν, όπως δεν κατάφερε και ο Δίας με τον κεραυνό τους να τρομάξει τον Προμηθέα.

Κοντολογίς, οι σύγχρονοι «Ρηγάδες» δε θα πετύχουν το σκοπό τους. Η «παντοδυναμία» τους είναι εφήμερη και θα καταρρεύσει. Με την κτηνώδη βία και τα ειδεχθή εγκλήματά τους, δε θα καταφέρουν να «βάλουν στα γόνατα» τους λαούς όλης της Γης. Σ' αυτόν τον πλανήτη, οι Φωτεινοί όχι μόνο δεν τελείωσαν, αλλά πληθαίνουν και ορθώνονται κάθε μέρα πιο πολλοί και πιο οργισμένοι, αποφασισμένοι να τσακίσουν με τις πέτρες τους όχι μόνο τα πλευρά των «σκυλιών», των παρακεντέδων υποτακτικών τους, αλλά και τις δικές τους διεστραμμένες κεφαλές, που απεργάζονται την καταστροφή της ανθρωπότητας.

Ο καπιταλισμός, το άθλιο και αποτρόπαιο σύστημά τους, δεν έχει μέλλον. Τα άψυχα μηχανήματά τους δε θα μπορέσουν να νικήσουν την ψυχή, την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο των λαών του πλανήτη μας. Των σκλάβων η οργή θα ξεχειλίσει κάποτε, θα ξεχυθεί σαν την πύρινη λάβα του ηφαιστείου και θα τους κάψει. Ο καπιταλισμός, μια μέρα θα καταποντιστεί και ο Σοσιαλισμός θα επικρατήσει.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ