Παρασκευή 5 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Ακριβή η συνταγή για τους δημότες

Η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποιεί το συνέδριο για να εξασφαλίσει άλλοθι στην κυβέρνηση για παραπέρα φορολόγηση των πολιτών 

Το περιτύλιγμα της καραμέλας της «οικονομικής αυτοδυναμίας» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ξετυλίχτηκε χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, για να φανεί καθαρά η πικρή της γεύση, όπως προκύπτει από τη «συνταγή»: δυνατότητα των δήμων να επιβάλλουν νέους φόρους και να διαχειρίζονται όσους εισπράττουν σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναδιανομή και όχι αύξηση των πόρων που εισπράττουν από την κεντρική διοίκηση... για να μην εξαρτώνται από αυτήν!

Τη «συνταγή» παρουσίασε χτες η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, αποκαλύπτοντας και το βασικό «υλικό» της: Την τήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Τη μείωση, συνακόλουθα, των απαιτήσεων των δημοτών για δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, κάτι που θα «επιτευχθεί», όταν γνωρίζουν ότι το κόστος αυτών που ζητούν, θα το καλύψουν οι ίδιοι - όπως σημειώνεται απροκάλυπτα σε μελέτη της ΚΕΔΚΕ για τη φορολογική εξουσία. Και μπορεί η κυβέρνηση να μη δηλώνει ακόμα ανοιχτά πως είναι έτοιμη να εκχωρήσει φορολογική εξουσία στην ΤΑ, κοινή ήταν, όμως, η συνισταμένη ανάμεσα στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο και στους υπουργούς που χαιρέτισαν, για να λειτουργήσουν ουσιαστικά οι δήμοι ως ανταγωνιστικές επιχειρήσεις που θα περιορίζουν τις δαπάνες τους και θα αυξήσουν τα έσοδά τους από την επιβολή φόρων στους δημότες - πελάτες.

Η συναίνεση ουσιαστικά της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ στην παραπάνω πολιτική επιλογή, που βαφτίζεται ψευδώς «οικονομική αυτοδυναμία των ΟΤΑ», συνοδεύτηκε και από την παραγραφή των δεσμεύσεων του προηγούμενου συνεδρίου της Ενωσης για αγώνα, ώστε να αποδοθούν στους δήμους οι παρακρατημένοι υπέρ τους πόροι, ύψους 1,2 τρισ. δραχμών.

Αντίθετα, οι όποιες οικονομικές απαιτήσεις της ΚΕΔΚΕ περιορίστηκαν στην εφαρμογή νομοθετημένων ρυθμίσεων και δεσμεύσεων, όπως η συνδρομή των υπουργείων στο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η αύξηση της συμμετοχής της ΤΑ στην υλοποίηση έργων του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ακόμα παραπέρα όμως, τόσο στην ομιλία του προέδρου της Ενωσης, όσο και στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, ήταν διάχυτη η... αυτοκριτική πως οι δήμοι δεν είναι ανταγωνιστικοί και δε διαχειρίζονται σωστά τα λεφτά που εισπράττουν!

«Ανταγωνιστικότητα σημαίνει πως η προσπάθεια πρέπει να επιβραβεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

Συνιστούν... αυτοσυγκράτηση

Ομως ποιοι είναι οι στόχοι της προσπάθειας που επικαλείται ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ;

Ως προς αυτό οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, Κ. Καϊσερλής και Γ. Δρυς αντίστοιχα, καθώς και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, που χαιρέτισαν στο συνέδριο, απάντησαν ξεκάθαρα, αναφερόμενοι στο ρόλο των δήμων: αυτοσυγκράτηση στις δαπάνες, σεβασμός στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα (σ. σ. δηλαδή η κυβέρνηση) έναντι της ΟΝΕ. Ο Κ. Καϊσερλής μάλιστα έκανε λόγο για συνυπευθυνότητα κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επιτυχία της πολιτικής της πρώτης. «Προϋπόθεση για την αποκέντρωση είναι η οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο ίδιος, προφανώς όμως αυτή δεν αφορά την τσέπη του δημότη.

Αποκαλυπτικότερος ήταν ο Γ. Δρυς, ο οποίος ξεκαθάρισε στους δημάρχους πως οι «στόχοι» του προγράμματος σύγκλισης δεν επιτρέπουν υπέρμετρες προσδοκίες. Και συνέστησε αυτοσυγκράτηση (ακόμα και στο αίτημα για αύξηση του 20% του ΦΕΦΝΠ σε 25%) για να διατηρηθεί σταθερό το δημοσιονομικό περιβάλλον που απαιτεί η ένταξη της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Και για να μην υπάρχουν... αποκλίσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών κάλεσε την ΚΕΔΚΕ να συμφωνήσει σ' ένα συγκεκριμένο ελεγκτικό σύστημα της οικονομικής απόδοσης των δήμων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το 2000 δεν πρόκειται να δοθούν επιπλέον χρήματα στους ΟΤΑ.

Σήμερα συνεχίζεται η συζήτηση, με τοποθετήσεις των συνέδρων σε δύο κυρίως θέματα: φορολογική εξουσία και νέος τρόπος κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων - ουσιαστικά πρόκειται για αναδιανομή της φτώχειας, δηλαδή του 2,5% επί του κρατικού προϋπολογισμού που εισπράττουν οι δήμοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφιακός δήμος... (2008-03-27 00:00:00.0)
Στρώνουν κι άλλο χαλί στη δράση του κεφαλαίου (2006-06-08 00:00:00.0)
Ζητά φόρους και με το... Σύνταγμα (2006-03-23 00:00:00.0)
Οι δημότες θα πληρώνουν τη λειτουργία τους (2001-11-08 00:00:00.0)
Βλέπουν ως μόνη «λύση» νέους φόρους (2000-05-03 00:00:00.0)
Και φέτος με βάση τον πληθυσμό (2000-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ