Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΗΕ
Στο επίκεντρο ο αποκλεισμός της Κούβας

Συζήτηση του σχεδίου ψηφίσματος καταδίκης του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που κατέθεσε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Για δέκατη τρίτη φορά συζητιέται σήμερα, 28 Οκτώβρη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα καταδίκης του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο λαό της Κούβας από τις αρχές της δεκαετίας του '60.

Η συζήτηση γίνεται μετά από αίτημα της Κούβας και θα καταλήξει σε ψηφοφορία, όπου στόχος είναι να καταδικαστεί για άλλη μια φορά ο παράνομος αποκλεισμός, «o πιο μακροχρόνιος αποκλεισμός ενός κράτους στην ιστορία της ανθρωπότητας», όπως είχε τονίσει πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Χόρχε Κεσάδα, τονίζοντας επίσης ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος για σχεδόν 45 χρόνια: «Η εξάλειψη και ανατροπή της Κουβανικής Επανάστασης».

Ενα σχέδιο απόφασης στο οποίο θα καταδικάζεται όχι μόνο η πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό, αλλά και ο εκτός εδαφικών ορίων χαρακτήρας του αποκλεισμού, καθώς και όλα τα τελευταία μέτρα που έχουν ληφθεί εκ μέρους των ΗΠΑ, που παραβιάζουν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα του κουβανικού λαού και επίσης στρέφονται ενάντια στον αμερικανικό λαό, αφού η ελευθερία κίνησης περιορίζεται δραματικά, με την απαγόρευση των ταξιδιών Αμερικανών πολιτών προς την Κούβα, όπως και οι σχέσεις με ιδρύματα και επιστημονικούς οργανισμούς, οι ακαδημαϊκές σχέσεις κλπ.

Η καταδίκη εκ μέρους της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ «αυτού του δολοφονικού μηχανισμού που οι αρχές των ΗΠΑ ευφημιστικά αποκαλούν "εμπάργκο" συστηματικά περιφρονείται» - αναφέρεται και στο πολυσέλιδο ιστορικό, το οποίο περιλαμβάνεται στο σχέδιο ψηφίσματος - είναι «να καταγραφεί η καταδίκη της διεθνούς κοινότητας και η καταγραφή της απαίτησης άρσης του οικονομικού και πολιτικού αποκλεισμού».

Υπενθυμίζεται ότι, πέρσι, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψηφίστηκε η πρόταση της Κούβας με 179 υπέρ και μόλις 3 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ και Νησιά Μάρσαλ) για να τερματιστεί ο αποκλεισμός. Παρόμοια ψηφίσματα έχουν υιοθετηθεί από τον ΟΗΕ από το 1992 όταν η πρόταση της Κούβας συγκέντρωσε 59 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 71 αποχές.

Στο σχέδιο ψηφίσματος, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως μια σειρά νέα μέτρα και ενέργειες έχθρας και επιθετικότητας προστίθενται το ένα μετά το άλλο σε μια προσπάθεια να κλείσει οποιαδήποτε τρύπα ή χαραμάδα στις κυρώσεις. Ομως, σύμφωνα με στοιχεία του 2004 του Εθνικού Γραφείου Στατιστικών της Κούβας, το 69% του πληθυσμού έχει γεννηθεί μετά το 1959, που σημαίνει πως σχεδόν 7 στους 10 Κουβανούς γεννήθηκαν και ζουν κάτω από αυτό το καθεστώς των μονομερών κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Μια οικονομική εκτίμηση του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας αναφέρει πως οι άμεσες απώλειες εξαιτίας του αποκλεισμού ανέρχονται στο ποσό των 79.325,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ