Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα βιολογικά όπλα

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η ραγδαία και ανεξέλεγκτη πρόοδος επιστημών, όπως η γενετική και η βιολογία, έχουν κάνει την απειλή των βιολογικών όπλων σοβαρότερη από εκείνες των χημικών και πυρηνικών όπλων, επισημαίνει νέα έκθεση εμπειρογνωμόνων που έγινε για λογαριασμό του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου (B.M.A.). Η έκθεση των ειδικών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάλκομ Ντάντο (του τμήματος σπουδών για οπλικά προγράμματα και ζητήματα ειρήνης στο πανεπιστήμιο Μπράντφορντ της Βόρειας Αγγλίας), κάλεσε μάλιστα τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να μην παραμείνουν ανεξέλεγκτες οι πρόοδοι στη γενετική!

«Σήμερα είναι ευκολότερο από ποτέ να αναπτύξει κάποιος βιολογικά όπλα. Αρκεί να ρίξει μία ματιά στο Διαδίκτυο... Εάν περιμένουμε και άλλο παρατηρώντας απλώς τα τεκταινόμενα, ίσως σύντομα να είναι πολύ αργά να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις», είπε ο επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης. Προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να καταχραστούν κάποιοι τα επιτεύγματα της επιστήμης, ανέφερε ως εφικτή τη δυνατότητα κάποιοι να κατασκευάσουν όπλα που θα στοχεύσουν στην εξάλειψη συγκεκριμένων εθνικών ομάδων και να δημιουργήσουν χάος τεραστίων διαστάσεων είτε π.χ. τροποποιώντας γενετικώς βακίλους άνθρακα, είτε ανασυνθέτοντας ιό πολιομυελίτιδας...

Η προηγούμενη έκθεση του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου, που είχε δημοσιοποιηθεί το 1999, πρότεινε την άμεση ενίσχυση της Σύμβασης του 1975 για τα Βιολογικά και Τοξικά Οπλα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η διασπορά των βιοχημικών όπλων. Η νέα έκθεση των εμπειρογνωμόνων ζητεί επιτακτικά να αντιμετωπιστεί το ζήτημα ελέγχου των επιτευγμάτων της επιστήμης ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κακοποίησής τους, σημειώνοντας πως ολοένα και μικραίνει το «παράθυρο» μιας τέτοιας δυνατότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ