Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΜΙΑΝΜΑΡ
Αντιδράσεις στη στήριξη της χούντας

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Εντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε στην Ινδία η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που διαφεντεύει τη Μιανμάρ (Βιρμανία). Στην Μπάνγκαλορ, την Τρίτη, όταν ο στρατηγός Θαν Σουέ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Infosys», μιας από τις μεγαλύτερες ινδικές επιχειρήσεις πληροφορικής, εξόριστοι από τη Μιανμάρ και οργανώσεις της ινδικής αριστεράς πραγματοποίησαν διαδήλωση καίγοντας φωτογραφίες του.

Οι σχέσεις Ινδίας - Μιανμάρ «βελτιώνονται ραγδαία» τον τελευταίο χρόνο. Επιστέγασμα της εξέλιξης, η επίσκεψη του στρατηγού, που συνήψε διάφορες συμφωνίες με την Ινδική κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, μία για την «αντιτρομοκρατική συνεργασία» και μια διμερής συμφωνία έκδοσης. Επίσης, συμφωνήθηκε η αύξηση του διμερούς εμπορίου σε ένα ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ έως το 2006.

  • Οι ανεπίσημες προτάσεις του Πακιστανού στρατηγού -«προέδρου» Περβέζ Μουσάραφ για το Κασμίρ απορρίφθηκαν εμμέσως από το Νέο Δελχί, που ανακοίνωσε ότι ο Μουσάραφ θα χρησιμοποιήσει «επίσημους διαύλους επικοινωνίας» για το θέμα.
  • Επιζώντες, μέλη οικογενειών των χιλιάδων θυμάτων και οργανώσεις που καταγγέλλουν τη λεγόμενη «Χιροσίμα της χημικής βιομηχανίας» - τη διαρροή χημικών από το εργοστάσιο λιπασμάτων της «Union Carbide» στην πόλη Μποπάλ το 1984 - διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Ινδίας, αξιώνοντας, μεταξύ άλλων, την καταβολή ποσού μεγαλύτερου από τα 300 εκατ. δολάρια που έχει κατανείμει η κυβέρνηση, σε συμφωνία με την πολυεθνική (που εξαγόρασε κατόπιν η «Dow Chemicals»). Η κυβέρνηση καθυστερεί ακόμη, 20 ολόκληρα χρόνια μετά, την καταβολή των πενιχρών αποζημιώσεων...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ