Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Δηλητήριο» οι τιμές των φαρμάκων

Αποκαλυπτική έρευνα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας

Σε «φαρμάκι» καταλήγουν για τα λαϊκά στρώματα τα φάρμακα καθώς οι τιμές τους είναι δυσπρόσιτες για τις τσέπες τους.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της εταιρίας ερευνών FOCUS που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Σε ποσοστό 52% όσων πήραν μέρος στην έρευνα θεωρούν ότι το κόστος των φαρμάκων είναι πολύ υψηλό, ενώ στις κατώτερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και στις ηλικίες 55-70 χρονών έχουν αυτή την άποψη σε ποσοστό 61%.

Αλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνα είναι:

  • Ποσοστό 94% του ελληνικού πληθυσμού θεωρεί σημαντικό το ρόλο των φαρμάκων στην προστασία της υγείας.
  • Επίσης 90% του πληθυσμού θωρεί σημαντική τη συμβολή των φαρμακοβιομηχανιών στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
  • Ποσοστό μόλις 44% του πληθυσμού πιστεύει ότι το κύριο ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιριών είναι η δημόσια υγεία. Για το υπόλοιπο ποσοστό δεν αναφέρονται οι προτιμήσεις του. Μάλιστα και απ' το ποσοστό του 44% μόλις το 14% «συμφωνεί πολύ» και 30% «συμφωνεί αρκετά» ότι «φαρμακευτικές εταιρίες ενδιαφέρονται κυρίως για την προστασία της δημόσιας Υγείας».
  • Ποσοστό 61% του πληθυσμού θεωρεί υπεύθυνες τις φαρμακευτικές εταιρίες για τις ελλείψεις φαρμάκων. Την αντίληψη αυτή ο ΣΦΕΕ τη θεωρεί λανθασμένη γιατί, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Συκιανάκης, ενώ οι εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ «εφοδιάζουν με τις απαιτούμενες ποσότητες φαρμάκων τις Φαρμακαποθήκες, όπως έχουν υποχρέωση εκ του νόμου» υπάρχουν οι λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές». Δηλαδή «φάρμακα που προορίζονται για την ελληνική αγορά κατευθύνονται σε αγορές της Ευρώπης, όπου πωλούνται σε υψηλότερες τιμές».

Ομως αυτές είναι οι επιπτώσεις της αντιμετώπισης του φαρμάκου ως εμπορεύματος και όχι ως κοινωνικού αγαθού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ