Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Βαφτίζουν τις απολύσεις «αποχώρηση»

Να αντισταθούν στα σχέδια της εργοδοσίας που επιδιώκει να πετάξει στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους, να μην υπογράψουν καμία αίτηση αποχώρησης και να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καλεί τους εργαζόμενους της «Ιντρακόμ» η παράταξη της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας».

Οι ταξικές δυνάμεις στο χώρο εκτιμούν ότι το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», που ανακοίνωσε η διεύθυνση της επιχείρησης την προηγούμενη βδομάδα και άρχισε να υλοποιείται από προχτές Δευτέρα, είναι καθαρές εκβιαστικές απολύσεις.

Ομως η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου της «Ιντρακόμ», σταθερά στο πλευρό της εργοδοσίας, βάζει πλάτη για να υλοποιηθούν τα σχέδια αποκεφαλισμού των εργαζομένων. Είναι ενδεικτικό ότι η μοναδική κίνησή της ήταν να κάνει συγκέντρωση τμήματος εργαζομένων και αυτή για να υποστηρίξει ότι είναι «οικειοθελείς αποχωρήσεις» και δεν μπορεί να παρέμβει στην... επιθυμία κάθε εργαζόμενου. Γι' αυτό το λόγο η «Αγωνιστική Ενότητα» συγκέντρωσε υπογραφές για να αναγκάσει την πλειοψηφία του σωματείου να κάνει γενική συνέλευση, ώστε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν.

Η εργοδοσία της «Ιντρακόμ» ανακοίνωσε το πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων, το οποίο θα υλοποιηθεί μέχρι τις 30 Νοέμβρη, επικαλούμενη την «εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας» και φυσικά την παραπέρα αύξηση των κερδών της. Μάλιστα, θέλοντας να δείξει την «ευαισθησία» της για τους εργαζόμενους που θα στείλει στην ανεργία προσέλαβε και εταιρία συμβούλων για να τους βοηθήσει να ...ξαναβρούν δουλιά.

Τις δύο πρώτες ημέρες όμως και παρά την ανακοίνωση των κινήτρων τα οποία χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα χαμηλά, πολύ μικρός αριθμός εργαζομένων υπέκυψε και δήλωσε «οικειοθελή αποχώρηση». Συνδικαλιστές του χώρου όμως εκτιμούν ότι η εργοδοσία θα προχωρήσει σε ένταση της πίεσης και των εκβιασμών για να καταστείλει και την παραμικρή αντίσταση. Εκτίμηση που σημειώνουν ότι βασίζεται και στα όσα διαδίδουν οι μηχανισμοί της εργοδοσίας ότι σκοπός της επιχείρησης είναι να απαλλαγεί συνολικά από 1.600 εργαζόμενους από τους περίπου 5.000 του ομίλου και ότι είναι αποφασισμένη, αν δεν τα καταφέρει με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις, να προχωρήσει μέσα στο Δεκέμβρη ακόμα και σε καθαρές απολύσεις.

Τρομοκρατία στην Πάτρα

Αντιμέτωπη με τη διεύθυνση της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» στην Πάτρα βρέθηκε χτες το πρωί αντιπροσωπεία από το κλαδικό Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών και άλλους συνδικαλιστές - μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πάτρας - στελέχη του ΠΑΜΕ, όταν προσπάθησε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις μαζικές απολύσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της επιχείρησης με την επίπλαστη φράση της «εθελούσιας εξόδου».

Μάλιστα, για το λόγο αυτό είχε έρθει από τα κεντρικά της επιχείρησης ο υπεύθυνος προσωπικού κ. Καραμολέγκος, ο οποίος - εν μέσω αστυνομικών δυνάμεων και ασφαλιτών που βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο - δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, ισχυριζόμενος άλλοτε πως δεν έλαβε κάποια ειδοποίηση, άλλοτε πως υπάρχει το επιχειρησιακό σωματείο με το οποίο μπορούν να έρθουν σε επαφή οι εργαζόμενοι.

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών κατήγγειλε την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης από τον όμιλο «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» και υπογράμμισε πως «η τρομοκρατία δεν πρόκειται να βάλει φρένο στην πάλη των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις. Οι συνάδελφοι της "ΙΝΤΡΑΚΟΜ" να στηριχτούν στην ενότητά τους, κόντρα στην εργοδοσία και στην αλληλεγγύη των αγωνιστικών συνδικάτων της Πάτρας και του ΠΑΜΕ. Μόνο τότε μπορούν νικηφόρα να αντιμετωπίσουν την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ