Σάββατο 6 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΞΙΝΕΣ
Τον «ψόφιο κοριό» κάνουν οι αρμόδιοι

«Σιγήν ιχθύος» τήρησαν χτες οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς για το θέμα της ενδεχόμενης ύπαρξης διοξινών σε γαλακτοκομικά και ζωοκομικά προϊόντα, που εισήχθησαν στη χώρα μας από την Ολλανδία, η οποία βρίσκεται μεταξύ των κύριων προμηθευτών τέτοιων προϊόντων στην εγχώρια αγορά. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μετά τις προχτεσινές δηλώσεις εφησυχασμού των Ελλήνων καταναλωτών, προσπαθούν - διά της σιωπής - να «ξεχαστεί» το θέμα, με προφανή σκοπό να μη φανεί η έλλειψη αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου της υγείας των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό είναι και το εξής: Ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν από την 3η Αυγούστου 2004 και μετά (όταν ξεκίνησε δηλαδή στην Ολλανδία η κατανάλωση των ζωοτροφών με διοξίνες) έγιναν εισαγωγές προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωοτροφές που ενοχοποιούνται για την ύπαρξη διοξινών, ούτε εάν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι. Σημειώνεται πως το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας, από τις 25 Οκτώβρη (που εντοπίστηκε η ύπαρξη διοξινών σε μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο όριο) μέχρι και τις 4 Νοέμβρη, έκλεισε συνολικά 164 φάρμες και απαγόρευσε την έξοδο από αυτές γαλακτοκομικών και ζωοκομικών προϊόντων, θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Στη χώρα μας, πάντως, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει πει υπεύθυνα πόσα και τι είδους προϊόντα εισήχθησαν από την Ολλανδία και προωθήθηκαν στην αγορά, ούτε για το χρόνο που οι υπεύθυνοι θα δώσουν πειστικές απαντήσεις στο καταναλωτικό κοινό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ