Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ
Υπόθεση όλων των εργαζομένων

Στη μάχη ρίχνονται οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία των εργατικών συλλαλητηρίων, που διοργανώνει σε όλη τη χώρα το Μέτωπο, στις 9 Δεκέμβρη

Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ
Από την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ στη ΔΕΘ
Η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην πολιτική, που γεννάει την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια και την ανέχεια κάθε εργατικής, λαϊκής οικογένειας, πρέπει να αντιστοιχηθεί στο μέγεθος της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται σήμερα τα δικαιώματά τους. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση μόνον η ένταση των ταξικών αγώνων και η συσπείρωση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων γύρω από την Πλατφόρμα Διεκδικήσεων του ΠΑΜΕ μπορεί να αποτελέσει εγγύηση, τόσο για την υπεράσπιση δικαιωμάτων, όσο και για την απόσπαση νέων κατακτήσεων.

Τα πανεργατικά συλλαλητήρια, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα στις 9 Δεκέμβρη, είναι η ταξική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους και τα οποία θα εντείνονται παράλληλα με την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, όπως αυτή αποτυπώνεται και στο νέο προϋπολογισμό που κατέθεσε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Είναι η δυναμική συνέχεια στις εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα και με το πλαίσιο διεκδικήσεων φέρνουν τους εργαζόμενους σε ευθεία ρήξη με τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ του κεφαλαίου, την ασυδοσία του αποθρασυμένου ΣΕΒ. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, που εφευρίσκουν «σκοπιμότητες» και «διασπαστές» κάθε φορά που αντιλαμβάνονται πως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι διεκδικήσεις του κερδίζουν έδαφος στη συνείδηση των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις μπολιάζουν το εργατικό κίνημα με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές λαϊκές ανάγκες και σταθερά επιδιώκουν να ανοίξουν το δρόμο για την ένταση των αγώνων, να δυναμώσουν την προοπτική του μετώπου ανάμεσα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Η επιτυχία των εργατικών συλλαλητηρίων αποκτά έτσι ιδιαίτερη σημασία, τόσο για τις ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, όσο και συνολικότερα για την πορεία του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Γίνεται επιτακτική η ανάγκη, το κάλεσμα σε παγκινητοποίηση που απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου στις 9 Δεκέμβρη να πλημμυρίσουν από εργαζόμενους οι δρόμοι και οι πλατείες σε όλη τη χώρα, να φτάσει σε κάθε εργάτη και εργάτρια, σε όλους τους χώρους δουλιάς, να βάλει σε κίνηση το σύνολο των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων, των Συνδικάτων, των συνδικαλιστών και των εργαζομένων, που πορεύονται σε τροχιά ταξικής σύγκρουσης με την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της.

Με αποφασιστικότητα στη μάχη

Η μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων ξεκίνησε «στα γεμάτα» από χτες, με περιοδείες και εξορμήσεις συνδικαλιστών στους χώρους δουλιάς. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γ. Φασουλά, βρέθηκε το πρωί στην ΕΥΔΑΠ του Περισσού και συζήτησε με τους εργαζόμενους, τόσο για τις ιδιαίτερες συνέπειες που προκύπτουν στο χώρο τους από την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και για τα γενικότερα αδιέξοδα που η ίδια πολιτική γεννάει σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. «Ο προϋπολογισμός είναι μόνο μια ένδειξη αυτής της πολιτικής», σημείωσε ο Γ. Φασουλάς, «καθώς προβλέπει νέα φορολογικά βάρη για τους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που για το μεγάλο κεφάλαιο εξασφαλίζει μείωση της φορολογίας από το 45% στο 35%».

«Ερχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα», προειδοποίησε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, «η στρατηγική της Λισαβόνας που υιοθέτησε τόσο η προηγούμενη, όσο και η τωρινή κυβέρνηση κάνει λόγο για επέκταση της μερικής απασχόλησης, παραπέρα ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ένταση της εκμετάλλευσης στο όνομα της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου». Ο Γ. Φασουλάς αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην ΕΥΔΑΠ μετά τη μετοχοποίησή της το 1999 και τη μετατροπή της σε πηγή κερδών για τους ιδιώτες, σημειώνοντας: «Οταν οι μέτοχοι αξιώνουν περισσότερα κέρδη, οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που ήδη βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειες της μετοχοποίησης».

«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί οι εργαζόμενοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη. Από τη σημερινή συνδικαλιστική ηγεσία δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και αυτήν τη δύναμη πρέπει να την κάνετε πράξη, με την καθολική συμμετοχή σας στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά)», κατέληξε ο Γ. Φασουλάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ