Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
«Φαρμακερές» οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Η κατάργηση της λίστας θα συνοδευτεί με «τσουχτερές» αυξήσεις των τιμών και την καθιέρωση της «λίστας» των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, που σταδιακά θα καταλήξει στην κάλυψη απ' την τσέπη του ασθενούς

Με την κατάργηση της λίστας των φαρμάκων και την καθιέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), που ανακοίνωσε χτες, η κυβέρνηση έρχεται να συμπληρώσει την επανακοστολόγηση των φαρμάκων την οποία ανακοίνωσε πριν 12 μέρες. Πρόκειται για ένα «πακέτο» παροχών προς το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο στο χώρο του φαρμάκου, το οποίο εξασφαλίζει στους επιχειρηματίες άμεσα ζεστό χρήμα και μελλοντικά τέτοια κέρδη που θα τους επιτρέψουν να επιδείξουν και «κοινωνικό πρόσωπο», καθώς συμφώνησαν με την κυβέρνηση να επιστρέψουν μέρος των κερδών τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία -μαζί με τους ασφαλισμένους - θα τους έχουν προπληρώσει με τις τιμές της «ελεύθερης αγοράς»!

Τις ανακοινώσεις για τη φαρμακευτική πολιτική έκαναν χτες ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δ. Βαγιωνά. Οι ανακοινώσεις φάνηκε να έχουν εσπευσμένο χαρακτήρα, ώστε η ΝΔ να φανεί συνεπής προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την κατάργηση της λίστας φαρμάκων. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν ξεκάθαρο ότι με τις επιλογές της αυτές η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεράσει τις επιδιώξεις όλων των παραγόντων που κινούνται στο χώρο του φαρμάκου με ορισμένες αναδιανομές της πίτας.

Ακόμα τα πράγματα δε δείχνουν πώς θα γίνει η αναδιανομή της πίτας. Πώς δηλαδή θα γίνει, κυρίως, η αναδιανομή ανάμεσα στους ντόπιους και ξένους φαρμακοβιομηχάνους και δευτερευόντως με τους φαρμακαποθηκάριους.

Τιμές αναφοράς, σταθμισμένες και τελικές

Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν μετά το πρώτο δίμηνο του 2005 και από πολλές πλευρές γίνονται εκτιμήσεις ότι θα υπάρξουν «τσουχτερές» αυξήσεις στα φάρμακα, που κάποιοι τις εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσουν και το 8%. Ολο αυτό το εγχείρημα η κυβέρνηση επιχειρεί να το ντύσει με το προσωπείο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής καθώς έχει συμφωνήσει με τους φαρμακοβιομηχάνους στην επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία της λεγόμενης σταθμισμένης διαφοράς μεταξύ της Τιμής Αναφοράς των φαρμάκων και της τελικής χρέωσης που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για να γίνει κατανοητό το κατ' επίφαση κοινωνικό μέτρο πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Σήμερα υπάρχει η λεγόμενη Τιμή Αναφοράς (ΤΑ) που ορίζεται ως ο μέσος όρος της τιμής μιας ομάδας φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία. Ας πούμε λοιπόν ότι η ΤΑ ενός φαρμάκου είναι 100 ευρώ. Για να μπει ένα φάρμακο στη λίστα πρέπει η εταιρία να δεχτεί τιμή μικρότερη ή ίση με τα 100 ευρώ. Εάν η εταιρία δεν τη δεχτεί τότε το φάρμακο κυκλοφορεί με τη μικρότερη τιμή στις ευρωπαϊκές χώρες - ας πούμε 110 ευρώ - και συνταγογραφείται ως «αναντικατάστατο». Το ασφαλιστικό ταμείο θα πληρώσει το φάρμακο στην τιμή της αγοράς και σ' αυτή συμμετέχει ο ασφαλισμένος με 25% ή άλλο ποσοστό.

Με τον τρόπο αυτό όμως περιμένουν στην ουρά κάπου 600 φάρμακα για να μπουν στη λίστα, ενώ ταυτόχρονα καραδοκούν και οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές. Δηλαδή, οι φαρμακέμποροι επανεξάγουν ένα εισαγόμενο φάρμακο σε άλλες χώρες της Ευρώπης που οι τιμές είναι υψηλότερες απ' την Ελλάδα...

Με την πρόταση της κυβέρνησης παραμένει η ΤΑ αλλά εκλείπουν οι περιορισμοί της λίστας. Τα φάρμακα θα κυκλοφορήσουν με νέες τιμές με βάση το μέσο όρο των τιμών μερικών - τουλάχιστον - χωρών της Ευρωζώνης, όπως ανακοίνωσε στις 10.11.2004 ο υπουργός Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας. Ετσι, οι εταιρίες θα εισπράττουν με τελική τιμή χρέωσης εκείνες του ελεύθερου εμπορίου, που ας πούμε ότι μετά την αύξηση του 8% τα 110 ευρώ θα γίνουν 118,8 ευρώ.

Οι φαρμακοβιομήχανοι συμφώνησαν να επιστρέφουν τη διαφορά ανάμεσα στην τελική τιμή - 118 ευρώ - και στην ΤΑ - 100 ευρώ - αφού από τη διαφορά - 18,8 ευρώ - αφαιρεθούν τα κέρδη των φαρμακοποιών - 24% ή 4,5 ευρώ - και των φαρμακαποθηκαρίων - 8% ή 1,5 ευρώ. Δηλαδή, θα γίνει επιστροφή 12,8 ευρώ. Οι επιστροφές θα γίνονται μια ή δυο φορές το χρόνο.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι αυτές οι επιστροφές θα ανέρχονται στο 7-8% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή 346,5 εκατ ευρώ, όπως είπε ο Δ. Βαγιωνάς. Αφού δηλαδή οι φαρμακοβιομήχανοι θα προεισπράττουν στη συνέχεια θα εμφανίζονται και ως ευεργέτες προς την Κοινωνική Ασφάλιση.

Με την καθιέρωση των ΜΗΣΥΦΑ επιτυγχάνεται ένας στρατηγικός στόχος των φαρμακοβιομηχάνων καθώς απελευθερώνεται πλήρως ένα μέρος των φαρμάκων, για τα οποία το κράτος δε θα έχει κανένα λόγο στη διαμόρφωση της τιμής τους.

Στο σχέδιο που διένειμε ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρεται ότι τα ΜΗΣΥΦΑ δε θα αποζημιώνονται απ' τα Ταμεία. Στις ερωτήσεις όμως των δημοσιογράφων η απάντηση ήταν ότι θα υπάρξει κάλυψη για αναγκαία φάρμακα.

Πάντως, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ διαμορφώνονται στην «ελεύθερη αγορά» και κατά κανόνα καλύπτονται απ' την τσέπη των ασφαλισμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ