Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αναγκαία η αντίσταση στα σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε αγώνα και συντονισμό της δράσης όλων των εργαζομένων για δωρεάν, δημόσια, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση

Την κορυφή του παγόβουνου αποτελεί το σχέδιο συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, καθώς αποτελεί μέρος μιας γενικότερης επίθεσης των εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία των Τραπεζών - με τις ευλογίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών - και εντέλει στα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, απορρίπτοντας την πρόταση της Εμπορικής και τους συνολικότερους αντεργατικούς σχεδιασμούς, καλούν εργαζόμενους και συνταξιούχους των Τραπεζών να αντισταθούν στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, μέσα από τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς και σωματείο, να οργανώσουν την πάλη τους και να συντονίσουν τη δράση τους με τους άλλους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση δωρεάν, δημόσιας, υποχρεωτικής και καθολικής κοινωνικής Ασφάλισης για όλους. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλούν και σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 του Δεκέμβρη.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ Τραπεζών τονίζει ότι εκτός από την πρόταση της Εμπορικής για κατάργηση του Ταμείου των εργαζομένων (ΤΕΑΠΕΤΕ) και ένταξή τους στο ΙΚΑ (με συνέπεια, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση συντάξεων και παροχών), οι εργοδότες σχεδιάζουν την κατάργηση του Ταμείου της ΑΛΦΑ, πιέζουν για άμεση ένταξη των ασφαλισμένων της Εθνικής και της Αγροτικής στο ΙΚΑ και προκρίνουν ως «λύση» τη δημιουργία επαγγελματικών ιδιωτικών ταμείων.

Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν στο να βγάλουν οι εργοδότες από πάνω τους τις οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προς τα Ταμεία, για να αυξήσουν τα κέρδη τους, και να τις ρίξουν στο Δημόσιο και το ΙΚΑ, δηλαδή τους ασφαλισμένους του. Ταυτόχρονα, η ενδεχόμενη δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων ιδιωτικοποιεί παραπέρα την Κοινωνική Ασφάλιση προς όφελος των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων. Επίσης, η ΕΣΑΚ καταγγέλλει το κλίμα κινδυνολογίας που καλλιεργείται, για να περάσουν τέτοιου είδους σχεδιασμοί - όπως ότι αν δεν εφαρμοστεί η πρόταση της Εμπορικής κινδυνεύει να κλείσει - και την επιχείρηση διάσπασης των εργαζομένων, με τον ισχυρισμό ότι αυτές οι προτάσεις δεν αφορούν σε όλους.

Η πραγματικότητα είναι, σημειώνει η ΕΣΑΚ, ότι εδώ και χρόνια κυβέρνηση και εργοδότες ασελγούν σε βάρος των Ταμείων, συρρικνώνουν το προσωπικό, ανατρέπουν τη μόνιμη και σταθερή εργασία, επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, εκχωρούν εργασίες σε ιδιωτικά δουλεμπορικά γραφεία, δίνουν μισθούς λιτότητας και σήμερα προσπαθούν να μειώσουν δραστικά το κόστος «για να διασφαλίσουν και να μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Δεν τους αρκεί η άγρια τοκογλυφία, είναι αχόρταγοι».

Συμπαραστάτες στην προσπάθεια εργοδοτών και κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στέκονται οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) και ΑΣΚΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που έχει αποδεχτεί τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα, αντιπροτείνει σήμερα ως υποτιθέμενη εναλλακτική λύση την ένταξη όλων των ειδικών Ταμείων των Τραπεζών στο ΙΚΑ και τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου των τραπεζών. Ομως, η ένταξη στο ΙΚΑ σημαίνει συρρίκνωση των δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων. Ενώ ο ισχυρισμός της συμβιβασμένης πλειοψηφίας ότι τα λεφτά που θα γλιτώσουν οι τραπεζίτες θα τα ρίξουν στο Επικουρικό είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστικός. Γιατί οι μεθοδεύσεις των Τραπεζών γίνονται για να μειώσουν γενικώς τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία - κύρια και επικουρικά - για χάρη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Μια αρχή στο όνομα της οποίας «πίνουν νερό» οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ.

Καταλήγοντας η ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και συνταξιούχους να βάλουν φρένο στη νέα επίθεση που δέχονται και να απαιτήσουν δημόσια, υποχρεωτική Ασφάλιση για όλους, σύνταξη στα 30 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας, αύξηση των δαπανών για Υγεία - Πρόνοια, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Απεργούν στην Εμπορική

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής την Παρασκευή 26 Νοέμβρη σε ένα πρώτο βήμα μαζικής αντίδρασης, στο σχέδιο συρρίκνωσης των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων και για τη διεκδίκηση οικονομικών και άλλων αιτημάτων.

Στη χτεσινή συνάντηση του Σωματείου με τον διοικητή της Εμπορικής, Γ. Προβόπουλο, ο τελευταίος όχι μόνο έκανε καθαρό ότι εμμένει στην πρότασή του αλλά και ότι αυτή γίνεται πάνω απ' όλα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Τράπεζας. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ακολούθησε η συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου, όπου η ΔΑΚΕ έδειξε πως επάξια διαδέχτηκε την ΠΑΣΚΕ στο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλιστή, αφού δήλωσε ότι η πρόταση της Τράπεζας κινείται σε καλή κατεύθυνση (!) και ότι θα πρέπει να πάνε σε διάλογο.

Από τη μεριά της, η Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση, στην οποία συμμετέχει και η ΕΣΑΚ απέρριψε την πρόταση, τόνισε την ανάγκη να παρθούν μέτρα για επιτυχία της απεργίας και καλεί τους εργαζόμενους της Τράπεζας να εντείνουν και να συντονίσουν τους αγώνες με τους αγώνες του συνόλου των εργαζομένων για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αλλά και για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σήμερα η ΕΣΑΚ Εμπορικής πραγματοποιεί σύσκεψη για το Ασφαλιστικό στις 4.30 στα γραφεία του ΣΥΤΕ, Σίνα 16, καλώντας εργαζόμενους και συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ