Τρίτη 23 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανοιχτή συμφωνία νοθείας από ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ

Τη νόθευση της θέλησης των εργαζομένων στην οποία προχώρησαν από κοινού οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) κατά τη χτεσινή πρώτη ημέρα του 32ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στο Δημόσιο, η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ). Νοθεία που έγινε προκειμένου οι δυνάμεις της συναίνεσης να μπορούν με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια να στηρίζουν το πέρασμα των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών.

Συγκεκριμένα χτες το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν πριν από την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου οι διαδικασίες νομιμοποίησης των αντιπροσώπων και αλλαγών στο Καταστατικό της ΑΔΕΔΥ. Στη διαδικασία νομιμοποίησης με τη σύμφωνη γνώμη των τριών παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ νομιμοποιήθηκαν πλήθος περιπτώσεων που δεν πληρούσαν τα κριτήρια νομιμοποίησης, για τα οποία είχε υπάρξει προηγούμενη ομόφωνη συμφωνία όλων των παρατάξεων.

Η ΤΑΔΗΣΥ κατήγγειλε περιπτώσεις ψήφων διά αλληλογραφίας, που αντίκειται στα κριτήρια αυτά και είναι παράνομη, στις εκλογικές διαδικασίες σωματείων για την ανάδειξη αντιπροσώπων, ενώ ανέφερε ακόμα και ονομαστικά διπλοψηφίες. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στην ΟΛΜΕ εντοπίστηκαν 432 ψήφοι διά αλληλογραφίας, στην ΠΟΠΟΚΠ 632 ψήφοι διά αλληλογραφίας κ.ά. Ενώ αρκετές ήταν οι περιπτώσεις ψήφου χωρίς την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου στην ΟΛΜΕ, στη ΔΟΕ, στην ΠΟΣΕΥΠ - ΙΚΑ κ.ά. Οι ταξικές δυνάμεις κατήγγειλαν ότι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας, στέλεχος της ΠΑΣΚ και αντιπρόσωπος στο Συνέδριο, Θ. Παπαγεωργίου, ψήφισε σε δύο σωματεία παρουσιάζοντας καταστάσεις με το ίδιο όνομα αλλά διαφορετικό μητρώνυμο, ενώ στις καταστάσεις του Πρωτοδικείο αναφέρονταν το όνομα του χωρίς όμως το όνομα του πατέρα και της μητέρας. Ανάλογη καταγγελία υπήρξε για το στέλεχος της ΔΑΚΕ και αντιπροσώπου στο Συνέεδριο από την ίδια Ομοσπονδία, Δημ. Ιατρίδη που και αυτός διπλοψήφισε σε δύο σωματεία. Μάλιστα οι ταξικές δυνάμεις πρότειναν να μη νομιμοποιηθεί κανένας αντιπρόσωπος αυτής της Ομοσπονδίας αφού οι περιπτώσεις διπλοψηφίας ήταν εκατοντάδες. Τελικά, παρά τις καταγγελίες αυτές, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ αποφάσισαν τη νομιμοποίηση όλων!!!

Ο Μπ. Βορτελίνος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της απερχόμενης ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε στο «Ρ»: Το 32ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ μετά την ανοιχτή συμφωνία των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ για νομιμοποίηση αρκετών νόθων συνέδρων είναι ένα ακόμα νόθο συνέδριο. Η ΤΑΔΗΣΥ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καταγγέλλουμε την απρόκλητη ανοιχτή σύμπραξη των ηγεσιών αυτών των παρατάξεων, που θέλοντας να προωθήσουν τις αντιλαϊκές πολιτικές κεφαλαίου, κυβέρνησης και ΕΕ δε διστάζουν να αλλοιώσουν και οργανωτικά τη θέληση των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, είναι άμεση ανάγκη να τους καταδικάσουν έμπρακτα. Παραμερίζοντάς τους και συγκροτώντας Συντονιστικές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα στα πλαίσια του ΠΑΜΕ. Ετσι, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα συγκρουόμενοι με τις βαθύτερες πολιτικές αιτίες των προβλημάτων τους και με τους αίτιους, που ανάμεσά τους είναι και αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, θα μπορέσουν να δώσουν προοπτική για απόκρουση και ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Σε ό,τι αφορά το Καταστατικό ψηφίστηκαν ορισμένες αλλαγές με περιορισμένο όμως χαρακτήρα. Οι αλλαγές αυτές προβλέπουν: το δικαίωμα εγγραφής στα δημοσιοϋπαλληλικά συνδικάτα και των συμβασιούχων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ και στους εποπτευόμενους από το Δημόσιο φορείς. Τη δημιουργία Επιτροπής Διαρκούς Παρακολούθησης που θα γνωμοδοτεί άμεσα για το αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ανάδειξης αντιπροσώπων. Επίσης, ορίστηκε ότι οι εκλογικές διαδικασίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία έως την ΑΔΕΔΥ για την ανάδειξη αντιπροσώπων θα πρέπει να διενεργούνται εντός της τρίχρονης θητείας των οργάνων της ΑΔΕΔΥ.

Από τη μεριά της, η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε τη δυνατότητα εγγραφής στα δημοσιοϋπαλληλικά συνδικάτα όλων των εργαζομένων ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και μορφής απασχόλησης, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ενώ η ΑΠ δεν ψήφισε ούτε ακόμα και αυτή την περιορισμένη καταστατική αλλαγή για τους αορίστου χρόνου. Επίσης, η ΤΑΔΗΣΥ πρότεινε την καθιέρωση της γνήσιας απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος, την οποία όμως δεν αποδέχτηκαν ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ