Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΛΑΧΑΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εισήγηση υπέρ της χωματερής

Το «πράσινο φως» για την κατασκευή χωματερής στη θέση Μαυρορράχη δύο του Δήμου Λαχανά Θεσσαλονίκης ανάβει η εισήγηση του εισηγητή παρέδρου Κ. Κουσούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή συζήτηση στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χωματερή Λαχανά, ο εισηγητής Κ. Κουσούλης θα ταχθεί υπέρ της κατασκευής Χώρου Υειονομικής Ταφής Αποβλήτων.

Η μοναδική επιφύλαξη που θα εκφράσει ο εισηγητής για την επίμαχη χωματερή, έχει σχέση με τη σεισμικότητα της περιοχής. Ο Κ. Κουσούλης θα προτείνει να απορριφθούν ως αβάσιμοι όλοι οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής από την κατασκευή των ΧΥΤΑ. Επιφυλάξεις θα εκφράσει ο εισηγητής μόνο για τον ισχυρισμό περί σεισμικότητας της περιοχής.

Οι μαζικοί φορείς υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πλέον σεισμικές και πως αυτό αγνοήθηκε κατά το σχεδιασμό των ΧΥΤΑ. Επίσης, αναφέρουν ότι δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης καταστροφής, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και το οικοσύστημα, καθώς και στην υγεία των κατοίκων.

Ωστόσο, στην εισήγησή του ο Κ. Κουσούλης θα αναφέρει ότι το γεγονός αυτό δεν είναι ικανό «να κλονίσει την τεκμηριωμένη αντίθετη θέση που περιέχεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων». Επίσης, θα επισημάνει ότι η μελέτη προέγκρισης της χωροθέτησης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αντιμετωπίζουν το θέμα της σεισμικότητας.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διάφοροι φορείς, όπως ο Δήμος Ασσήρου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ασσήρου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δορκάδος, ο Σύλλογος Μαυρορραχιτών Θεσσαλονίκης και η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία προεγκρίθηκε η χωροθέτηση ΧΥΤΑ στη θέση Μαυρορράχη.

Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Βασιλικών, της Θέρμης και της Μίκρας για σήμερα έχει προγραμματίσει να κλείσουν την υπάρχουσα χωματερή των Τσαγκαράδων, ενόψει της αυριανής συζήτησης της υπόθεσης στο ΣτΕ. Η χωματερή στη θέση Μαυρορράχη του Δήμου Λαχανά θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα χωματερή των Τσαγκαράδων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να κλείσει άμεσα η χωματερή (2017-06-13 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2008-05-27 00:00:00.0)
Απουσία πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων (2007-07-14 00:00:00.0)
Απέκλεισαν τη χωματερή (2004-10-19 00:00:00.0)
Τελειώνει η χωματερή «μετέωρος» ο νέος ΧΥΤΑ (2004-10-06 00:00:00.0)
Τους συνέλαβαν γιατί κρέμασαν πανό! (2002-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ