Σάββατο 14 Ιούλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απουσία πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων

Ενα χρόνο μετά τη φωτιά στη χωματερή των Ταγαράδων, που αποτέλεσε σημαντικό οικολογικό πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη, τα απορρίμματα εξακολουθούν να θάβονται εκεί. Τόσο στους Ταγαράδες, όπως και στις ανεξέλεγκτες χωματερές όλης της χώρας κάθε χρόνο εκδηλώνονται εστίες φωτιάς, αυταναφλέξεις ή σχεδιασμένες πυρκαγιές, για να αυξηθεί η χωρητικότητά τους. Αυτό έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση επικίνδυνων ρύπων, που δεν καταγράφονται, και την επέκταση της φωτιάς σε δάση, κατοικημένες περιοχές, γεωργικές εκτάσεις.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις κάνει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ. Με ανακοίνωσή του, ειδικά για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης και την απουσία υποδομών διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνει ότι ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, που κατασκευάζεται και αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το Γενάρη του 2008, θα αποδειχθεί έργο βραχύχρονης διάρκειας ζωής. Και αυτό διότι δεν προωθείται ταυτόχρονα η υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού με τα μέτρα για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων, έργα για ανακύκλωση, μεταφόρτωση, επεξεργασία και τελικά εναπόθεση στους χώρους υποδοχής.

Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία μονάδων για την ασφαλή διαχείριση και διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα νοσοκομειακά. Παράλληλα, εδώ και 18 μήνες δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα απόθεσης της λυματολάσπης, η οποία συγκεντρώνεται παράνομα στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ