Τρίτη 30 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβερνητικό «κρυφτούλι» στο βαμβάκι

«Κρυφτούλι» με τον καταστροφικό κοινοτικό κανονισμό για το βαμβάκι και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να εμφανίσει τις ...μέγιστες κοινοτικές εισροές. Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει να νοιάζεται μόνο για τις εντυπώσεις και να εμφανίσει ότι διαχειρίστηκε καλύτερα έναν κακό κανονισμό, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Κι αν δε βγουν οι ...σχεδιασμοί, τότε θα χρησιμοποιηθεί το άλλοθι της συναπόφασης με τις συνεταιριστικές οργανώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες πως δηλώθηκε στην ΕΕ ως δεύτερη εκτίμηση παραγωγής 1.103.000 τόνοι. Με βάση αυτήν την ποσότητα, θα αποφασίσει σήμερα η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, προκειμένου να βγει η δεύτερη προσωρινή ελάχιστη τιμή στο βαμβάκι, που θα ισχύσει από 16 Δεκέμβρη. Πάντως, αν μπει μια προσαύξηση ασφαλείας 10%, - πράγμα που έχει ξαναγίνει - δε θα υπάρχει αύξηση της προσωρινής ελάχιστης τιμής. Στην περίπτωση που η διαχειριστική βάλει πάνω από 10% και μέχρι 15%, που έχει δικαίωμα, θα μειωθεί η προσωρινή ελάχιστη τιμή. Αν μπει ένα ποσοστό προσαύξησης 7,5% με 9%, θα έχουν να λαμβάνουν και κάτι ψιλά επιπλέον οι βαμβακοπαραγωγοί.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρεται πως: «Από τις απαντήσεις που πήραμε προκύπτει ότι οι κορυφαίες Οργανώσεις, με εξαίρεση τη ΓΕΣΑΣΕ που δε θέλησε να απαντήσει στα τεθέντα ερωτήματα, κρίνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία ολοκλήρωσης της εκκοκκιστικής περιόδου την 31-12-2004 και εκτιμούν ως τελική παραγωγή βάμβακος τους 1.100.000 τόνους, ενώ από πλευράς ΕΑΣ η πλειοψηφία (70%) τοποθετείται υπέρ της ημερομηνίας 31-12-2004 και οι υπόλοιπες 8 (ΕΑΣ περιοχής Θεσσαλίας), δηλαδή το 30%, υπέρ της επιλογής της ημερομηνίας 31-01-2005». Παράλληλα, αναφέρεται ότι: «Σχετικά με την εκτίμηση της τελικής παραγωγής, η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΑΣ δηλώνει ότι αυτή θα διαμορφωθεί περίπου στους 1.100.000 τόνους. Ενώ μόνο η ΕΑΣ Λάρισας εκτιμά την ποσότητα στους 1.125.000 τόνους».

Βέβαια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζει πολύ καλά τι ζητούν οι βαμβακοπαραγωγοί. Ολοι οι βαμβακοπαραγωγοί θέτουν ως βασικό αίτημα «όλα τα λεφτά σε όλα τα κιλά». Ζητούν εδώ και πολλά χρόνια κατάργηση του πλαφόν, του προστίμου συνυπευθυνότητας και τιμή στο βαμβάκι το λιγότερο 360 δρχ. το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ