Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΥ
ΣΥΝ-παιγνία πετάει στο δρόμο 500 εργαζόμενους

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στεριάς και θάλασσας θα προστεθούν σήμερα στις μαύρες λίστες της ανεργίας! Πρόκειται για τους ναυτεργάτες, που είναι ναυτολογημένοι στα τουριστικά πλοία της εταιρίας ROC του εφοπλιστή Ποταμιάνου και τους υπαλλήλους της εταιρίας που υπολογίζεται ότι φτάνουν τους 500! Το παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους, εδώ και 10 μήνες που ήρθε στο προσκήνιο η υπόθεση της οικονομικής κατάρρευσης της ROC, ξεπερνάει τα όρια της αθλιότητας. Σε συμπαιγνία, εφοπλιστής, κυβέρνηση και ο γνωστός συνδικαλιστικός ...«αστέρας» του ΣΥΝασπισμού Θάνος Βασιλόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου ΠΑΣΕΝΤ των ναυτιλιακών υπαλλήλων, αφού κράτησαν τους εργαζόμενους ομήρους, σκορπίζοντας ψεύτικες ελπίδες ότι η εταιρία θα ...επιπλεύσει και ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, προκειμένου να αποφύγουν ...«κοινωνικές εκρήξεις», τώρα, με την ίδια «σύμπνοια», τους πετάνε στο δρόμο και, μάλιστα, χωρίς να τους καταβληθεί φράγκο!

Τα μεθόδευσαν, έτσι ώστε η εταιρία σήμερα, να ενταχθεί στο άρθρο 44, δηλαδή σε καθεστώς εκκαθάρισης, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι, όχι μόνο θα βρεθούν στο δρόμο, αλλά θα απολυθούν χωρίς να πάρουν αποζημίωση και από πάνω τούς οφείλονται τα δύο τελευταία μηνιάτικα, καθώς είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβρη! Ενώ ειδικά οι ναυτεργάτες δεν έχουν πληρωθεί και τα αναδρομικά του 2004!

Και, βέβαια, η συναλλαγή μεταξύ Ποταμιάνου και του συνδικαλιστή του ΣΥΝ Θ. Βασιλόπουλου συνεχίζεται κανονικά ακόμα και τώρα, που οι εργαζόμενοι μετράνε ώρες στην εταιρία! Χτες ο Βασιλόπουλος, επιδιώκοντας συνάντηση εν κρυπτώ με στελέχη της εταιρίας, δε δίστασε να επιτεθεί εναντίον του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά Μ. Νουφαρίτση, στελέχους του ΠΑΜΕ, να τον προπηλακίσει και να τον απειλήσει ακόμα και με χαστούκι (!) επειδή ο δεύτερος ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή να συμμετέχει στη συνάντηση! Τελικά, στη συνάντηση πήρε μέρος εκπρόσωπος της αγωνιστικής παράταξης της ΔΑΣ και μέλος της διοίκησης του ΠΑΣΕΝΤ.

Στη συνάντηση τα στελέχη της εταιρίας και ο δικηγόρος της κ. Κασάπης, επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως σήμερα το Νομικό Τμήμα του Εφετείου Πειραιά θα αποφασίσει την ένταξη της εταιρίας σε καθεστώς εκκαθάρισης, που σημαίνει ότι η εταιρία κλείνει!

Στο μεταξύ, οι ναυτεργάτες, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, έχουν αποφασίσει για σήμερα, στις 9 το πρωί, συγκέντρωση στα δικαστήρια, ενώ αναμένεται να πάρουν μέρος και υπάλληλοι της ROC.

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι και οι εξελίξεις στη ROC αποδεικνύουν πως «το σφοδρό χτύπημα των ναυτεργατικών δικαιωμάτων έχει γενικευτεί, ο ανελέητος ανταγωνισμός των μονοπωλίων εντείνεται και διευρύνεται η εφοπλιστική ασυδοσία για την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου». Τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησαν στη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, στην εφαρμογή του αντιλαϊκού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «με αποτέλεσμα η αχαλίνωτη επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου κατά των ναυτεργατών να έχει πάρει γενικευμένο χαρακτήρα». Ενώ ως ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης αναφέρονται οι ναυτεργάτες των πλοίων της ΔΑΝΕ, που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των ναυτεργατών και καλούν όλο τον κλάδο, με τον αγώνα του, να ανατρέψει «αυτήν την πολιτική, που γεννάει και οξύνει προβλήματα για τη ναυτεργατική οικογένεια και τους εργαζόμενους γενικότερα, ενώ, παράλληλα, δημιουργεί τεράστιο πλούτο για τους εφοπλιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ