Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανοίγουν δρόμο Μητσοτάκης - Δήμας

Το έδαφος, για να ανοίξει «πλήρως» το Ασφαλιστικό, καλλιεργούν με δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, συντονιζόμενα στη γενικότερη επιχείρηση που έχει δρομολογηθεί για την παραπέρα αφαίρεση κατακτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τη σκυτάλη πήραν χτες ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, και ο Ελληνας επίτροπος στην ΕΕ, Στ. Δήμας, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι το Ασφαλιστικό είναι στο κέντρο της αντεργατικής επίθεσης, αυτή τη φορά υπό την «καθοδήγηση» της γαλάζιας διακυβέρνησης. Βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επέμενε και χτες ότι το Ασφαλιστικό δεν ανοίγει!...

Στη χτεσινή του παρέμβαση ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει να ανοίξει συνολικά το πρόβλημα του Ασφαλιστικού, υπαινισσόμενος ότι πρέπει να τεθεί και θέμα ορίων ηλικίας και κυρίως ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στη γραπτή δήλωσή του, αφού διαπιστώνει ότι «το ασφαλιστικό πρόβλημα είναι πραγματικό, επείγον και πρέπει να αντιμετωπιστεί», ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη συνολική αντιμετώπισή του. «Αν η κυβέρνηση οδηγηθεί στον ολισθηρό δρόμο των επιμέρους ρυθμίσεων, θα ανοίξει κατά το χειρότερο τρόπο το Ασφαλιστικό», αποφαίνεται, ενώ θεωρεί ότι αυτός ο δρόμος «θα υπονομεύει τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος». Στο ίδιο μήκος εκτιμά ότι «θα είναι βαρύ λάθος αν το ασφαλιστικό πρόβλημα των επικουρικών ταμείων των τραπεζών, αντιμετωπιστεί κεχωρισμένως και με την ανάληψη από το κράτος πρόσθετης δημοσιονομικής επιβάρυνσης». Η λύση, όπως αφήνει να εννοηθεί, βρίσκεται στη συνέχεια των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνησή του. Το κράτος, τονίζει, έχει την υποχρέωση να εξασφαλίζει και με τη δική του συμμετοχή (1/3) τη βασική σύνταξη του ΙΚΑ. Από κει και πέρα «οτιδήποτε επιπλέον θα πρέπει να αποτελεί ευθύνη των άμεσα ενδιαφερομένων εργοδοτών και εργαζομένων», δείχνοντας το δρόμο προς τους μεγαλοκαρχαρίες των ασφαλιστικών εταιριών...

Από την πλευρά του, ο Στ. Δήμας σε δηλώσεις μετά τη συνεργασία που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή, τάχτηκε κατά της πρόωρης συνταξιοδότησης και των «εθελούσιων απολύσεων», προβάλλοντας την ντιρεκτίβα των Βρυξελλών για παράταση του εργάσιμου βίου.

«Πρόωρη συνταξιοδότηση δε συζητιέται σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη. Δε γίνεται αποδεκτή πλέον. Αντίθετα, συζητείται και είναι ευρύτατα αποδεκτό οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιλέγουν, να εργάζονται και περισσότερα χρόνια και με σχετικές αυξήσεις των απολαβών και των συντάξεων», είπε.

Ταυτόχρονα, τάχτηκε κατά της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, φροντίζοντας, ωστόσο, να το καλύψει με μια φιλολαϊκή ρητορική. «Δεν είναι δυνατόν το κράτος, δηλαδή οι Ελληνες φορολογούμενοι, να πληρώνουν για την κερδοφορία τραπεζών, οργανισμών ή εταιριών. Δεν είναι δυνατόν όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι να πληρώνουν για να έχουν κέρδη ορισμένοι μέτοχοι», υποστήριξε.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ