Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Απαίτησαν δημόσια Πρόνοια και Παιδεία

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο απ' την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στιγμιότυπο απ' την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Ανθρώπινες συνθήκες ζωής, δαπάνες για την Πρόνοια, την Υγεία, την Παιδεία και Ειδική Αγωγή, αλλά και βελτίωση των συνθηκών δουλιάς των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, απαίτησαν χτες ανάπηροι και οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι του χώρου, σε μια απ' τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια απ' το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα στην Αθήνα.

Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και των Εργαζομένων» συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και διαδήλωσαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που εξαθλιώνει τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους, που διαλύει την ειδική αγωγή, που σπρώχνει τους ανάπηρους μαζικά στην ανεργία.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους αγώνες του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος ο βουλευτής του Κόμματος Αντ. Σκυλλάκος. Τα αιτήματά σας είναι δίκαια, αλλά και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση στόχο τους δεν έχουν την επίλυση των προβλημάτων σας, αλλά την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, με «μπροστάρηδες» τους αγωνιστές στα αναπηρικά αμαξίδια, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τη Βουλή, στενά περικυκλωμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στην πορεία ξεχώριζαν τα πανό της Ενιαίας Επιτροπής: «Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής», της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων: «Θέλουμε δαπάνες κοινωνικές και όχι υποσχέσεις δημαγωγικές», της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή: «Οχι υποσχέσεις, θέλουμε δεσμεύσεις», αλλά και το πανό του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»: «Αμεση χρηματοδότηση, όχι στο κλείσιμο».

Η πορεία στην Αθήνα
Η πορεία στην Αθήνα
«Κλείνουνε σχολές, πουλάνε προστασία, με αγώνες απαντάμε στη δημαγωγία», «Θέλουμε δημόσια Πρόνοια - Παιδεία, λέμε ΟΧΙ στη φιλανθρωπία», «Στις 9 Δεκέμβρη θα κάνουμε χαμό, ανάπηροι και εργάτες σε ξεσηκωμό», ήταν μερικά απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία. Οπως και άλλα, που καυτηρίαζαν τη συμβιβασμένη στάση της ηγεσίας της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΕΑ), που διοργάνωσε για τις 3 Δεκέμβρη συναυλία στο Γαλάτσι: «Εσείς με τις κομπίνες και την Κόκα Κόλα. Εμείς με τους αγώνες γιατί τα θέλουμε όλα»!

Στη Βουλή, αντιπροσωπεία της Ενιαίας Επιτροπής συναντήθηκε με τα πολιτικά κόμματα και επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, με τα αιτήματα για πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς.

Στη Θεσσαλονίκη

Με συγκέντρωση στην Καμάρα και στη συνέχεια πορεία προς το Βελίδειο, όπου με πρωτοβουλία της Αντινομαρχίας Υγείας γινόταν η λεγόμενη Γιορτή της Αγάπης, έδωσαν το δικό τους περιεχόμενο οι εργαζόμενοι και οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλουμε δαπάνες κοινωνικές - κι όχι φιέστες φιλανθρωπικές», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ στο πανό που κρατούσαν μπροστά στην κεντρική είσοδο του Βελίδειου έγραφε: «ΟΧΙ στις πολιτικές που στο όνομα των κερδών καρατομεί τα δικαιώματα των αναπήρων».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Ν. Ματζιάρης, γραμματέας ΕΣΚ Παραπληγικών Β. Ελλάδας, τόνισε ότι τεράστιες ευθύνες για την αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική, έχουν οι συμβιβασμένες και υποταγμένες πλειοψηφίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς επίσης και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και των ομογάλακτών τους σε αρκετές δευτεροβάθμιες οργανώσεις.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και των Εργαζομένων, συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων της πόλης, ανάμεσα τους ο ΓΓ του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλος, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣΥ Μ. Σπυριδάκης και Γ. Ζιώγας, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κ. Αβραμόπουλος κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο Σάββατο το συλλαλητήριο για την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ (2022-12-02 00:00:00.0)
Αύριο το παναναπηρικό συλλαλητήριο (2016-12-01 00:00:00.0)
Η 19η Απρίλη μέρα διεκδίκησης για την Ειδική Αγωγή (2013-04-16 00:00:00.0)
Οργανώνουν αγώνα για επιδόματα - Ειδική Αγωγή (2012-08-28 00:00:00.0)
Τιμούν τη μέρα με αγωνιστική κινητοποίηση (2008-12-03 00:00:00.0)
Αγωνιστικός γιορτασμός (2005-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ