Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βεργίνα, Αλιάκμονας και σκουπίδια

Υπέρ της δημιουργίας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και συγκροτήματος παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα στο Νομό Ημαθίας, σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, σε θέση που υπήρχε αργιλωρυχείο της ΔΕΗ, γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κόντρα στις προτάσεις των τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων (Κλασικών και Βυζαντινών), της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΠΟ και άλλων φορέων.

Κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης είναι, εκτός της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας - λόγω της γειτνίασης με τη Βεργίνα - το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η ΕΥΑ Θεσσαλονίκης, αφού ο χώρος βρίσκεται δίπλα στον Αλιάκμονα από όπου υδρεύεται η Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Σύμφωνα με προμελέτη που κατατέθηκε στο ΚΑΣ, παρόντος του νομάρχη Ημαθίας, η εγκατάσταση θα γίνει μέσα στο υπάρχον σκάμμα, θα έχει έκταση 50 στρεμμάτων και δε θα υπερβεί τα 8 μ. του ύψους του σκάμματος. Ο νομάρχης είπε ότι η συγκεκριμένη χωροθέτηση προκρίθηκε από 12 προεπιλεγμένες θέσεις, βρίσκεται σε δημόσια έκταση, δεν είναι ορατή από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, ενώ η μονάδα θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και δε θα ρυπαίνει με λύματα ή οσμές. Επιπλέον, με τη λειτουργία του, θα κλείσουν περίπου 80 ανεξέλεγκτες χωματερές του νομού (μερικές βρίσκονται κοντά σε αρχαιότητες).

Σύμφωνα με τον Γιώργο Ορφανίδη, επικεφαλής της «Δημαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και δημοτικό σύμβουλο Βέροιας, η υπόθεση για τη δημιουργία της μονάδας «σέρνεται» από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και η προηγούμενη νομαρχιακή αρχή, σε δική της σχετική μελέτη, πρόκρινε 10 θέσεις χωροθέτησης της μονάδας, στις οποίες δε συμπεριλαμβανόταν η συγκεκριμένη θέση. Επιπλέον, ο Δήμος Βέροιας, με το μεγαλύτερο μερίδιο στην «παραγωγή» απορριμμάτων στο νομό, αντιτίθεται στη συγκεκριμένη χωροθέτηση, θέση με την οποία συμφωνεί και η παράταξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχαιολόγοι κατά χωματερής στη Βεργίνα (2008-11-18 00:00:00.0)
«Επικοινωνιακή» έκθεση (2006-06-22 00:00:00.0)
Αρχαιότητες μοναδικής σημασίας (1998-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ