Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε μαζική συμμετοχή καλούν οι ναυτεργατικές οργανώσεις

Κοινή ανακοίνωση ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ

Να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής καλούν τους ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, ενώ προβάλλουν την πρόταση για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό, λαϊκό έλεγχο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι η λεγόμενη «απελευθέρωση» αποτελεί ένα «διαρκές έγκλημα» σε βάρος των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών καθώς επιδείνωσε την ήδη δραματική κατάσταση που επικρατούσε στις θαλάσσιες ενδομεταφορές. Κάνουν σαφές ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι αντιλαϊκή, αντιναυτεργατική χειροτερεύει την κατάσταση των ναυτεργατών και συνολικά εργαζομένων, υποβαθμίζει τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών, αυξάνει τα κέρδη των εφοπλιστών, και δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα νέο ναυτικό έγκλημα τύπου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες - συνεχίζει - αποτελούν χώρο στρατηγικής σημασίας και αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, συνδέονται με την ανάπτυξη των νησιών, αλλά και την άμυνα της χώρας, και δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών που δε νοιάζονται για τίποτα πέρα από το άπληστο κέρδος. Αν δεν αλλάξει η σημερινή πολιτική που ενισχύει τα κέρδη των εφοπλιστών σε βάρος των ναυτεργατών και των νησιωτών, η κατάσταση θα χειροτερεύει, θα αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα των ναυτεργατών, θα επέλθει πλήρης ερήμωση των νησιών, απώλεια της αμυντικής ικανότητας της χώρας».


Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι «απαιτούνται ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, λαϊκή εξουσία και διακυβέρνηση που θα εκφράζει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και όχι των εφοπλιστών. Μόνο τότε τα πλοία θα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οικονομία και η ναυτιλία θα αναπτύσσονται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα μπορούν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Ετσι, σε αυτά τα πλαίσια θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΕΟΑΣ) με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των ναυτεργατών». Απαιτούν την κατάργηση του Κοινοτικού Κανονισμού 3577 και του νόμου 2932, την καθημερινή, απρόσκοπτη και φτηνή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ