Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλές ακόμη οι «βόμβες - κλοφέν»

Αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Στο 7% του συνόλου των υποσταθμών ρεύματος μέσης και υψηλής τάσης που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες βιομηχανικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, στρατόπεδα, υπεραγορές στο νομό Θεσσαλονίκης, βρίσκονται συσκευές (μετασχηματιστές και πυκνωτές) που περιέχουν κλοφέν πάνω από το επιτρεπτό όριο των 50 ppm. (Κλοφέν είναι η εμπορική ονομασία μιας ομάδας χημικών ουσιών με τη συνοπτική ονομασία «πολυχλωριωμένα διφαινύλια», γνωστά και με τη βραχυγραφία PCB).

Τα PCB είναι ισχυρές τοξικές ουσίες και προκαλούν μια σειρά μη αντιστρεπτών παθήσεων τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εχει αποδειχτεί ότι συγκεντρώνονται στα ζώα και κυρίως στο λίπος τους, προκαλώντας καρκίνο, προσβάλλοντας το αναπαραγωγικό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι η συνεχής έκθεση του ανθρώπου σε υψηλές συγκεντρώσεις PCBs μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στο συκώτι και στα μάτια και δερματοπάθειες αλλά και βαρύτερες παθήσεις.

Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε έκθεση της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης που παρουσιάστηκε χτες στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στηρίζεται σε έρευνα της Υπηρεσίας που διεξήχθη με έγγραφη ενημέρωση των ιδιοκτητών των υποσταθμών, αλλά και με δειγματοληπτικούς ελέγχους. Το πρώτο συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η πλειοψηφία των κατόχων των 660 περίπου υποσταθμών δεν ήταν ενήμεροι για τη νέα νομοθεσία.

Δεν κατέστη, όμως, δυνατή η συλλογή στοιχείων για το 5% των υποσταθμών λόγω παύσης εργασιών ή αλλαγής διεύθυνσης. Οσον αφορά στις συσκευές που βρέθηκαν πάνω από το επιτρεπτό όριο, το 60% από αυτές απομακρύνθηκαν στο εξωτερικό.

Σημειώνεται, ωστόσο, στην έκθεση ότι κατά την υλοποίηση του ανωτέρω έργου διαπιστώθηκε πως ένας σημαντικός παράγοντας που δυσχεραίνει τη συλλογή όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστων και πλήρων στοιχείων είναι το κόστος (για τις αναλύσεις που επιβαρύνονται οι εταιρίες, το κόστος νέων συσκευών, κόστος για την απομάκρυνσή τους).

Υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος της μη σωστής διαχείρισης των συσκευών αυτών, επισημαίνεται, καθώς οι κάτοχοί τους ενδεχόμενα να θέλουν να αποφύγουν την οικονομική επιβάρυνση. Ετσι είτε κάνουν ψευδείς δηλώσεις, είτε απομακρύνουν τις συσκευές ανεξέλεγκτα. Μάλιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνόησε την εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Περιβάλλοντος της Νομαρχίας να δοθούν κίνητρα στους κατόχους συσκευών PCB για τη σωστή διαχείρισή τους.

Σε παρέμβασή του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ο Μιχάλης Σπυριδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣΥ, αφού επισήμανε ότι είναι ανησυχητικό που ένα ποσοστό από τις συσκευές με PCB δεν έγινε δυνατό να εντοπιστούν, πρότεινε να δοθούν αποζημιώσεις για τη σωστή διαχείριση στους κατόχους αυτών των συσκευών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ