Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των δικαστηρίων

Την πάγια τακτική των προκατόχων του ακολούθησε και ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας, ο οποίος έδωσε χτες στη δημοσιότητα νομοσχέδιο - «σκούπα» για την «επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων». Εδώ και δεκαετίες όποιος περνάει από το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση των δικών» και η κατάσταση όχι μόνο δε βελτιώνεται, αλλά κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερη.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δικαστήρια αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Οπως ανέφερε χτες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας στο Εφετείο της Αθήνας εκκρεμούν 23.500 περίπου ποινικές υποθέσεις, κατά μέσον όρο η απόφαση εκδίδεται 7,5 χρόνια μετά την τέλεση του εγκλήματος, ενώ σήμερα οι εφέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων προσδιορίζονται για το 2008!

Τις περισσότερες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν οι διατάξεις που ανάβουν το «πράσινο φως» για παράταση των συνεδριάσεων για μια ώρα ακόμη και ο ορισμός των δικαστών που θα προεδρεύουν στα μεγάλα πρωτοδικεία από τις οικείες Ολομέλειες αντί της κλήρωσης.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται - μεταξύ άλλων - τα εξής:

  • Ορίζονται από την οικεία Ολομέλεια στα Πρωτοδικεία και Εφετεία της Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης οι δικαστές που θα προεδρεύουν αποκλειστικά στα ποινικά δικαστήρια για μια διετία, με δυνατότητα ανανέωσης της θητείας τους για ένα ακόμη έτος.
  • Επεκτείνεται κατά μία ώρα το ωράριο των συνεδριάσεων των δικαστηρίων και θα εκδικάζουν μέχρι τις 4.00 το απόγευμα. Στις περιπτώσεις που η εκδίκαση μιας υπόθεσης είχε ξεκινήσει νωρίτερα, η συνεδρίαση θα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το πέρας.
  • Η μέγιστη ποινή για τους υπαίτιους πολύνεκρων δυστυχημάτων (τροχαία, ναυάγια κλπ.) που οφείλονται σε βαριά αμέλεια του δράστη, αυξάνεται από πέντε σε δέκα χρόνια.
  • Περιορίζονται σε δύο οι αναβολές στα ποινικά δικαστήρια και μόνο σε πολύ εξαιρετική περίπτωση θα δίνεται επιπλέον αναβολή.
  • Αποποινικοποιούνται οι ελαφρές παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απλοποιείται η έκδοση διαζυγίων, ενώ για την αποσυμφόρηση των φυλακών παίρνονται μια σειρά μέτρα, όπως η παύση της δίωξης για πταίσματα και πλημμελήματα, για τα οποία ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους, παραγράφονται οι ποινές μέχρι έξι μηνών, απολύονται κάποιοι κρατούμενοι που εκτίουν ποινές φυλάκισης για πλημμελήματα και έχουν εκτίσει ένα μέρος της ποινής.
  • Παύουν να διώκονται ποινικά οι μικροοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ.
  • Στους πλειστηριασμούς των ακινήτων, η τιμή της πρώτης προσφοράς θα είναι τουλάχιστον τα 2/3 της αξίας που εκτιμήθηκε το κατασχεμένο ακίνητο.
  • Δε διώκεται αυτεπάγγελτα αλλά κατ' έγκληση το πλημμέλημα της απλής χρεοκοπίας.
  • Οι χρηματιστηριακές απάτες θα εκδικάζονται από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ