Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Το φάρμακο είναι εμπόρευμα!»

Το «πράσινο φως» για την πλήρη ασυδοσία στις τιμές των φαρμάκων άναψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφασή του, η οποία, στην ουσία, βλέπει το φάρμακο αποκλειστικά ως εμπόριο στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας! Η Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με την υπ' αριθμόν 3633/2004 απόφασή της έκανε δεκτή την προσφυγή που κατέθεσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και έκρινε αντισυνταγματικό και παράνομο τον τρόπο καθορισμού της ανώτατης τιμής των φαρμάκων.

Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ γίνεται επίκληση του άρθρου 5 του Συντάγματος για προστασία της ελευθερίας της οικονομικής δραστηριότητας και, επομένως, οι επιχειρήσεις στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας θα μπορούν να λειτουργούν με γνώμονα τα κερδοσκοπικά συμφέροντα του ανταγωνισμού της αγοράς! Το Ανώτατο Δικαστήριο ερμηνεύοντας το νόμο 2992/2002 έκρινε ότι η ανώτατη τιμή πώλησης του φαρμάκου, όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κατώτερη του κόστους παραγωγής ή εμπορίας, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και εύλογο προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους από μια οργανωμένη επιχείρηση.

Ετσι, σύμφωνα με το ΣτΕ, τυχόν θεσπιζόμενα κριτήρια κοστολόγησης και επαλήθευσης των τιμών των φαρμάκων, βάσει των οποίων ρυθμίζεται η ανώτατη τιμή πώλησης, για να είναι συνταγματικώς ανεκτά, πρέπει να οδηγούν στην εξεύρεση του κόστους παραγωγής των φαρμάκων επί του οποίου θα καθοριστεί το αγορανομικό ποσοστό κέρδους.

Είναι θέμα χρόνου, η προσαρμογή των σχετικών αποφάσεων για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με βάση την παραπάνω απόφαση του ΣτΕ. Το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων - το οποίο έχει σχεδόν έτοιμο η κυβέρνηση - θα επιτρέψει στους φαρμακοβιομήχανους να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα φάρμακα, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τους ασφαλισμένους (εργαζόμενους, συνταξιούχους κλπ.), καθώς και τα ασφαλιστικά τους ταμεία, που θα κληθούν να πληρώσουν τα «σπασμένα» των επερχόμενων ανατιμήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ